Samardžić: Neko je hteo rat

Izvor: B92, 20.Mar.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Neko je hteo rat

Beograd -- Slobodan Samardžić izjavio da vlasti Srbije imaju dokaze da je neko 17. marta želeo da izazove ratni sukob na Kosovu.

"Imamo jake dokaze za istragu: snimke, metke koji su izvađeni iz tela povređenih, ostatke metaka snajpera iz kojih su Srbi gađani. Imamo dokaze da je neko hteo da napravi konflikt i ratno stanje na Kosovu", rekao je ministar za Kosovo i Metohiju "Večernjim novostima".

On je ponovio da je Srbija uputila inicijativu UN za pokretanje međunarodne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << istrage o sukobu u Kosovskoj Mitrovici, koja, kako je naveo, mora pre svega da istraži ko je naredio pripadnicima UNMIK policije da izbace srpske sudije iz suda, uhapse ih i odvedu u Prištinu.

On je ocenio da "brutalnost UNMIK specijalca nije mogla da prođe bez odgovora naroda".

Prema njegovim rečima, cilj akcije UNMIK-a, 17. marta u Kosovskoj Mitrovici, bio je "više nego očigledan" - da se na terenu primeni "rezolucija o nezavisnom Kosovu" i da se ostvari "namera stvaranja nove albanske države", a Srbima "jednom zauvek da nasilna lekcija".

Samardžić podneo izveštaj vladi

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić podneo je danas Vladi Srbije detaljan izveštaj o događajima u severnom delu Kosovske Mitrovice 17. marta i dao informaciju o sporazumu o saradnji koji je njegovo ministarstvo ponudilo UNMIK-u.

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo izjavio je, na konferenciji za novinare posle sednice Vlade Srbije, da je sporazum koji se, prema njegovim rečima, prevashodno odnosi na mogućnosti saradnje Beograda i UNMIK-a u rešavanju kriznih situacija, bio usaglašen između ministra Slobodana Samardžića i ministra spoljnih poslova Vuka Jeremića.

Bubalo je rekao da su Samardžić i Jeremić usaglasili "sve osnovne principe sporazuma", koji je UNMIK-u ponuđen kao platforma za razgovore, a u završnoj fazi usaglašavanja će se naći i pred Vladom Srbije.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Neko je želeo rat

Izvor: Večernje novosti, 19.Mar.2008, 19:37

Slobodan Samardžić o sukobu u Kosovskoj Mitrovici, bivšim koalicionim partnerima, izborima: Stav DS da se Kosovo čuva ulaskom u EU je postmoderna bajka. Odgovoran je onaj ko je "upalio šibicu"

Nastavak na Večernje novosti...

Istragu o sukobu u Kosovskoj Mitrovici traže i Srbija i UN

Izvor: Blic, 20.Mar.2008

Policajci Unmika i Srbi u Kosovskoj policijskoj službi juče u podne vratili su se na svoja radna mesta u severnoj Kosovskoj Mitrovici. U gradu na Ibru opada tenzija, a Kfor bi trebalo u narednih nekoliko dana postepeno da se povuče. Dok Unmik najavljuje istragu „ubistva i pokušaja ubistva"...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.