Izvor: Blic, 05.Apr.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: Na Kosovu nema pripadnika MUP Srbije

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je danas da nije tačno da u Pokrajini deluju organi Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

On je Tanjugu rekao da specijalni predstavnik generalnog sekretara UN Joahim Riker, koji je naveo da na Kosovu deluju organi MUP-a Srbije, nema nikakav dokaz o tome i da tako, bez jasnog dokaza ne vredi o tome govoriti.

"Bilo je puno spekulacija da je prilikom demonstracija sudija i prilikom njihovog boravka u zgradi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << suda u Mitrovici bilo pripadnika srpskog MUP-a u toj zgradi. Međutim, ispostavilo se, 17. marta, kada je izvršena ona nasilna i gruba akcija protiv sudija, da nije pronađen nijedan policajac, i to je najbolji demanti ove teze koju Riker izlaže", istakao je Samardžić.

Samardžić je ocenio danas da je dobra vest iz Njujorka da će UN poslati svoju, nezavisnu i istražnu komisiju koja će ispitati okolnosti pod kojima je primenjena gruba sila na srpske sudije i sudijsko osoblje 17. marta. Samardžić je rekao Tanjugu da je, bez obzira na sve, to dobra vest, "imajući u vidu i snajpersko dejstvovanje, korišćenje gumenih metaka, tromblonskih mina itd".

"Očekujemo da i gospodin Riker i gospodin Rosin sačekaju ovu delegaciju iz Njujorka, ovu istražnu komisiju, sa dobrim činjenicama i sa dobrom voljom da se istraži ono što se dogodilo 17. marta, kako se to više nikada ne bi ponovilo", naglasio je Samardžić.

Samardžić zatražio saradnju sa Rikerom u vezi sa izborima

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je večeras da je specijalnom predstavniku generalnog sekretara UN Joahimu Rikeru uputio pismo s molbom za saradnju u vezi sa organizovanjem lokalnih izbora u Pokrajini, imajući u vidu nadležnosti koje UNMIK i specijalni predstavnik imaju.

"Posle zaključka o organizovanju parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu, koji je Vlada Srbije donela prošlog četvrtka, lično sam se, kao ministar za Kosovo i Metohiju, obratio specijalnom predstavniku Rikeru pismom koje je on dobio u petak posle podne", rekao je Samardžić Tanjugu.

On je precizirao da se u pismu Vlada Srbije obraća UNMIK-u sa molbom za sarađnju u organizovanju lokalnih izbora, imajući u vidu nadležnosti koje UNMIK i specijalni predstavnik imaju, odnosno da raspišu takve izbore.

"Mi, dakle, poštujemo nadležnosti specijalnog predstavnika i UNMIK-a u ovoj oblasti i očekujemo njihov odgovor", rekao je Samardžić i dodao da vrlo brzo očekuje odgovor UNMIK-a da to i uradi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.