Samardžić: DSS više neće učestvovati u radu parlamenta

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 22.Nov.2011, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samardžić: DSS više neće učestvovati u radu parlamenta

BEOGRAD -

Usvajanjem 27 zakona i drugih akata republički parlament završio je danas drugu sednicu jesenjeg zasedanja, posle čega je odmah započeo sledeću na kojoj će se najpre razmatrati nova rešenja o rehabilitaciji.

Tokom glasanja nije bilo problema sa kvorumom, jer su se poslanici SPO vratili u skupštinsku salu, a poslanik liste "Za evropski Sandžak" Esad Džudžević "odmrzao" poslaničku funkciju.

Na dnevnom redu nove sednice nalazi se 20 zakonskih predloga >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i drugih akata među kojima i nova rešenja o rehabilitaciji, kao prva tačka dnevnog reda.

Poslanici DSS napustili salu

Poslanička grupa Demokratske stranke Srbije (DSS) napustila je danas skupštinsku sednicu i neće više učestvovati u radu parlamenta jer nije prihvaćen zahtev da u dnevni red bude uvršten njen predlog deklaracije o Kosovu.

Poslanici te stranke već nekoliko sedmica ne učestvuju u radu plenarnih sednica, već u skupštinsku salu ulaze samo kada imaju mogućnost da postavljaju pitanja.

DSS je predložio da se na dnevni red uvrsti njihov predlog deklaracije o obnovi državotvorne politike prema Kosovu i Metohiji, ali budući da je od 145 poslanika za to glasalo 19, predlog DSS nije prihvaćen.

Prethodno su u delu sednice kada poslanici imaju mogućnost da traže informacije od predstavnika vlasti, DSS i SRS ponovo zatražili raspravu o Kosovu i Metohiji u parlamentu, budući da je, kako su rekli, Skupština Srbije potpuno isključena iz procesa pregovara, a "ni svi članovi vlade ne mogu da utiču na njegov tok".

Poslanici te dve stranke ocenili su da su postignuti dogovori u dijalogu sa Prištinom protivustavni i na štetu Srbije.

Poslanik DSS Slobodan Samardžić pitao je Vladu Srbije kada će javnosti saopštiti "negativna mišljenje pojedinih ministara u vladi o usvojenoj uredbi o matičnim knjigama", budući da je, kako je rekao, jedan broj ministara bio protiv njenog usvajanja.

"Javnost treba da zna šta se desilo na sednici vlade kada je usvojena ta uredba, jer je prvi put na vladi došlo do razmimoilaženja po tom pitanje, a ne radi se tehničkom pitanju, već tome kako država radi na očuvanju svog teritorijalnog suvereniteta", rekao je Samardžić.

On je kritikovao politiku vlade prema Kosovu i postignute dogovore, navodeći da je Skupština Srbije potpuno isključena.

"Vidimo da vlada donosi uredbe na telefonskim sednicama, skupština je isključena iz procesa i dolazimo u situaciju da deo teritorije dajemo na veresiju", rekao je Samardžić i ocenio da "Srbija polako, ali sigurno gubi Kosovo".

On je naveo da se "knjiga učesnika u pregovorima svela na dva slova - na predsednika Republike i šefa pregovaračkog tima", a da čak ni vlada ne može da utiče na tu politiku.

I radikali su kritikovali vladinu politiku i postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom ocenjujući da se njima "brutalno gazi ustavni poredak Srbije, a vlada otvoreno priznaje kvazi državu na prostoru Srbije".

Poslanik SRS Nemanja Šarović je zatražio da Skupština Srbije što pre raspravlja o Kosovu.

"Ni ministri ne znaju šta je sve potpisano i dogovoreno sa Prištinom, a ni poslanici, iako je vlada obavezana deklaracijom od 31. jula da parlament obaveštava o toku pregovora", rekao je Šarović.

Usvojeni zakoni

Poslanici su usvojili Nacionalnu strategiju zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, čiji je cilj zaštita života, zdravlja i imovine građana, životne sredine i kulturnog nasleđa Srbije, kao i Zakon o prebivalištu i boravištu građana, koji nadležnom organu omogućava da odbije prijavu o prebivalištu, ukoliko ne bude mogao da utvrdi da građanin ima nameru da stalno stanuje na adresi koju prijavljuje.

Takođe, usvojeni su i zakoni o upravnoj inspekciji, koji predviđa da se poslovi upravne inspekcije ubuduće obavljaju u okviru Upravnog inspektorata, i o zabrani usavršavanja, proizvodnje i stvaranja zaliha biološkog i toksičkog oružja i njihovom uništavanju.

Parlament je izglasao i Zakon o pomorskoj plovidbi, čiji je cilj zaštita prava pomoraca, budući da Srbija ima više od 5.000 pomoraca koji rade u drugim državama, kao i Zakon o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, čiji je cilj da poveća sistem odgovornosti avio prevoznika, smanji kašnjenja i unapredi bezbednost putnika.

Skupštine stanara će ubuduće odluke o zahtevima za sanaciju krovova, pretvaranju zajedničkih prostorija u stanove i pripajanje zajedničkih prostorija donositi ukoliko se s tim složi većina članova, predviđeno je dopunjenim Zakonom o održavanju stambenih zgrada, koji je danas usvojen u republičkom parlamentu.

Poslanici su dali podršku i Zakonu o komunalnim delatnostima, koji uređuje da delatnost vodosnabdevanja, trolejbuskog prevoza i groblja neće moći da se poveri nikom drugom osim javnim preduzećima ili privrednim društvima u kojima je većinski vlasnik sa najmanje 51 odsto kapitala republika ili lokalna samouprava.

Podršku je dobio i Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojim je postavljen osnov za obrazovanje državnog Geološkog zavoda Srbije, koji će se baviti geološkim istraživanjima od opšteg interesa za Srbiju i koji će preuzeti zaposlena lica, prava i obaveze Geološkog instituta Srbije.

Otpis dugovanja javnih preduzeća

Izabran novi član Saveta guvernera NBS

Republički parlamenta izabrao je danas za člana Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nikolu Martinovića, a razrešio funkcije člana Komisije za hartije od vrednosti Dragutina Radosavljevića.

Martinović je rođen 1947. u Feketiću, diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a od 2005. godine je specijalni savetnik generalnog direktora Naftne industrije Srbije.

Radosavljević je pre izbora u Komisiju za hartije od vrednosti bio direktor Poreske uprave Srbije, a odmah posle izbora za člana te komisije podneo je ostavku na tu funkciju.

Skupština Srbije potvrdila je Finansijski plan Komisije za hartije od vrednosti i saglasila se sa Statutom te komisije.

Razrešeno je nekoliko članova u raznim skupštinskim odborima i imenovani novi članovi, pa će tako nekadašnje poslanike URS Sašu Milenića, Dragog Damjanovića, Nebojšu Zdravkovića i Elizabet Paunović u nekoliko odbora zameniti Nikola Stojšić, Ljubiša Sudimac, Slaviša Zlatanović i Jaroslav Herbik, takođe iz URS.

Skupština Srbije usvojila je i zakon kojim su za nekoliko javnih preduzeća otpisani dugovi po inostranim kreditima, odnosno zajmovima, u iznosu od oko 700 miliona evra.

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o igrama na sreću, kojim je predviđeno povećanje poreske naknade, ali i to da priređivanje igara na sreću mora biti društveno odgovorno kako bi, pre svega, bili zaštićeni maloletnici.

Usvojeni Zakon o javno-privatnom partnerstvu, koji prvi put uvodi mogućnost da državni organi svoje projekte realizuju i pomoću privatnog kapitala, za cilj ima podsticanje javno-privatnog partnerstva i privlačenje domaćih i stranih investitora i banaka da učestvuju u finansiranju projekata od opšteg interesa.

Republički parlament usvojio je i izmene Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju, koje su u krug lica u spoljnotrgovinskom poslovanju uključile i ogranke domaćih i stranih pravnih lica, pored već obuhvaćenih pravnih lica, preduzetnika i fizičkih lica, kojima se daje jednako pravo na bavljenje spoljnotrgovinskim poslovanjem.

Usvojenim izmenama zakona o Visokom savetu sudstva i Državnom veću tužilaca predviđena je mogućnost udaljenja članova tih tela ukoliko im je određen pritvor, čime se pokazuje, kako smatra Vlada Srbije, da niko, pa ni najviši funkcioneri sudske vlasti, ne mogu biti nedodirljivi.

Ratifikovano je i pet međudržavnih sporazuma u raznim oblastima i usvojeno nekoliko kadrovskih odluka.
Pogledaj vesti o: Raška

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.