Izvor: B92, 22.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šalja: Kosovo na proleće u MMF i SB

Priština -- Ministar finansija i privrede Kosova Ahmet Šalja najavio je da će narednog proleća Kosovo postati član Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Šalja je naveo i da će do kraja novembra jedna delegacija MMF predstaviti kvote akcija Kosova u skladu sa ekonomskom snagom.

Nakon povratka iz Vašingtona, gde je u svojstvu posmatrača prisustvovala godišnjem zasedanju Međunarodnog monetarnog fonda, delegacija kosovske vlade saopštila je da u proleće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << naredne godine treba očekivati prijem Kosova u dve najznačajnije međunarodne finansijske institucije – MMF i Svetsku banku.

Ministar privrede i finansija Ahmet Šalja kazao je da će narednog meseca komitet za prijem u MMF odrediti kvotu akcija za Kosovo u skladu sa njegovom ekonomskom snagom i da će ona biti upućena na usvajanje Vladi i Skupštini u Prištini.

"Verujemo da će Kosovo postati punopravan član Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke na proleće naredne godine", rekao je Šalja.

Prijem neke zemlje u Svetsku banku uslovljava se prethodnim članstvom u Međunarodnom monetarnom fondu.

Kosovska vlada podnela je zahtev za učlanjenje u obe institucije u julu. Procedure za prijem novih članova u MMF i Svetsku banku traju od šest do devet meseci.

Zvaničnici u Prištini procenjuju sa optimizmom da nema više nijedne ozbiljnije prepreke učlanjenju Kosova u te moćne finansijske institucije pošto u njima niko od članova nema pravo na veto, poput Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, dok, na drugoj strani, većinu glasova za donošenje odluka u njima imaju zapadne sile koje su priznale nezavisnost Kosova.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kosovo se nada ulasku u MMF naredne godine

Izvor: Capital.ba, 21.Okt.2008, 18:37

PRIŠTINA, Kosovo je dovršilo sve neophodne pripreme i nada se da će postati član Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke u proljeće 2009. godine, izjavio je danas kosovski ministar finansija Ahmet Šalja. 'Mi, kao Vlada i institucije Kosova, obavili smo sve neophodne pripreme za članstvo'...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.