Sajt KC Rumenka prilagođen osobama sa invaliditetom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Dec.2019, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajt KC Rumenka prilagođen osobama sa invaliditetom

Mnogi od skoro 800 hiljada ljudi koji imaju neki oblik invaliditeta u našoj zemlji nisu u mogućnosti da učestvuju i posećuju kulturne sadržaje i ustanove, jer nemaju adekvatan pristup. Pomaci na tom polju u poslednje vreme sve su aktivniji, a i sadržaji sažeti u okviru programa koje nudi Kulturni centar Rumenka na svom sajtu, odnedavno su prilagođeni potrebama osoba sa invaliditetom.

Podešavanje veličine slova, kontrast boja, obeležavanje linkova i zvučni prikaz teksta >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << čine da sadržaji na sajtu budu pristupačniji. Digitalna prezentacija kulturnih sadržaja pod sloganom “Kultura za sve”, služi da približi informacije, utiče na inkluziju i sprečava diskriminaciju osoba sa invaliditetom, ističe direktorka Kulturnog centra Rumenka Dragana Milošević.

"Što se tiče vebprezentacije, ona je zapravo namenjena slabovidim ljudima, ljudima sa problemima sa sluhom, ljudima koji imaju određene stepene kognitivnih invaliditeta, probleme u hodanju i tako dalje, znači, sve ljude koji imaju određenu smetnju da bi posetili kulturni sadržaj ili učestvovali u njemu, određenim radionicama. Mi im veb prezentacijom omogućavamo da to u okviru svog prostora u kom borave dožive i osete, jer kultura i umetnost ukoliko ne pokrenu čoveku najlepše, onda one to i nisu."

Miloševićeva naglašava da je ta ustanova kulture ispunila i druge sisteme pristupačnosti, poput prilaza za osobe sa invaliditetom i parking mesta.

"Ispunjava se zapravo ta simbolika kulturih centara i kulturnih stanica kao određenih kulturnih servisa lokaliteta. I time zapravo vršimo inkluziju osetljivih grupa što zaista jeste jedan od osnovnih postulata kvalitetne kulturne politike".

Projekat “Izrada pristupačnog veb-sajta Kulturnog centra Rumenka” realizovan je u saradnji sa Fondacijom “Novi Sad 2021” i Domom za decu i omladinu ometenu u razvoju iz Veternika.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.