Sajam najbolja odluka, definisani kriterijumi za masovno testiranje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Mar.2020, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam najbolja odluka, definisani kriterijumi za masovno testiranje

Bolnica na Sajmu je apsolutno najbolje rešenje koje je Srbija mogla da donese, rekao je danas dr Predrag Kon i dodao da bi sve drugo bila ozbiljna greška.

Kon je na pitanja novinara da li se struka pita za mere protiv korone rekao da na stručnjacima jesu preporuke mera, a da vlast donosi odluke, da se nije složio sa svakom pojedinačnom merom, ali i da ne pamti da je ikada struka imala ovakvu podršku vlasti, kao što je sada slučaj.

"Ova situacija je izazov za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nas, mi smo u jednom ratu, ovo jeste ratno stanje, ja sam vojni epidemiolog, kao major sam izašao iz Vojske", rekao je Kon i dodao da se situacija mora shvatiti veoma ozbiljno i da se moraju poštovati sve odluke protiv širenja korone.

Bolnica na Sajmu je, kaže, "najbolje rešenje" koje je Srbija mogla da donese.

"To je apsolutno bolnica, sposobna, kad bude potpuno spremna, počeće da radi. Suština je da ne može bolje. Mi ulazimo u dane kada su u drugim zemljama naglo rasli brojevi obolelih, a kasnije i umrlih", rekao je Kon.

Po pitanju drugih mera, kaže da će struka stati iza svega što podrazumeva smanjenje kontakata.

"Prema tome, konkretno za puštanje pasa, direktno smo pitani i rekli smo da može. Međutim, pojavile su se zloupotrebe i to je suštinski važno. Svaka zloupotreba nije više struka. U takvoj odluci da ne može između 8 i 9 ja nisam pitan. To ne znači da ne podržavam svaku odluku. Tako je i za sve", kazao je epidemiolog Kon.

Istakao je da se odluke donose zajednički ali da se ne donosi baš svaka odluka pojedinačno, jer vlast ima slobodnu odluku svakog odlučivanja po pitanju smanjenja kontakata.

Navodi i da će on podržati sve, pa i dvadesetčetvoročasovno apsolutno zatvaranje, jer ulazimo u dane kada je u drugim zemljama naglo rastao broj obolelih a kasnije i broj smrti.

"Nemojmo da gledamo samo ovaj trenutak, treba da gledamo unapred, a onda odlučujemo vrlo energično", istakao je Kon i poručio da tu nema više prenemaganja.

"Ova vlast zaslužuje svaku pohvalu, dosada nisam doživeo takvu vrstu podrške za struku. Srećom ili nesrećom, nisam doživeo ni ovakvu situaciju", rekao je.

"Ako očekujete da stručni deo ovog Kriznog štaba preuzme odgovornost koja joj ne pripada, to neće uraditi. Zašto bismo preporučili oštrije mere? Treba jasno razgraničiti šta su odluke, a šta preporuke. Da mi donosimo odluke, bili bismo vlast", zaključio je Kon.

Definisani kriterijumi za masovno testiranje

Sada smo jasno definisali kriterijume koji su usmereni na masovnije testiranje i određene grupe ljudi, ukazala je Kisić-Tepavčević.

Ona je dodala da testiranje samo po sebi ne znači ništa i da je samoizoalcija naše oružje protiv ove infekcije.

Testiranje će, prema njenim rečima, biti usmereno ka traganju za osobama koje nemaju simptome bolesti.

"Ako se svako bude ponašao kao potencijalni nosilac infekcije na pravom smo putu. Testovi su tu samo da pokažu koje osobe u tom momentu imaju infekciju, i za koje je neophodno da se izolaciju i spreče širenje virusa na porodicu i ostale članove zajednice", podvukla je Kisić-Tepavčević.

Epidemiolog Predrag Kon kazao je da postoje dve vrste osoba – oni koji su zabrinuti i žele po svaku cenu da se testiraju, kao i oni koji dobiju blage simptome i misle da nije virus korona, a kada postaje teže jako kasno se odluče da se jave.

" Ne zna se da li su oni opasniji od onih koji se jako brinu i žele po svaku cenu da se testiraju i onda beže kada dobiju pozitivan rezultat. Nemojte da se plašite da se testirate, ni da bežite ako ste pozitivni, i jedno i drugo je jako bitno“, naglasio je on.

Kon je istakao da prošireno testiranje ima za cilj da se nađe ko je zaražen, na osnovu kontakta sa inficiranim, i da se spreči dalje širenje.

"Proširenje testiranja ne znači da će svako da se testira", poručio je on na konferenciji za medije.

Na pitanje koliko ima izlečenih pacijenata Kisić-Tepavčević je rekla da bukvalno pred ulazak u salu na konferenciju za štampu dobija informacije, pa ne postoji vremena za detaljniju analizu, te je fokus na ukupan broj pozitivno testiranih i smrtnim slučajevima.

„Svakako da ima dosta dobrih vesti. Slažem se da i takve informacije treba da širimo. Nije to što ne želimo da radimo i što želimo navodno da plašimo brojkama, nego ne stižemo da radimo“, ukazala je ona.

Istakla je da je prvi pacijent kod koga je utvrđen virus otpušten, da je najmlađi pacijent koji je bio na respiratoru sa njega skinut i da više od 50 pacijenata ima negativan nalaz dvostrukog testa te važe za izlečene.

Detaljnim analizama, kako kaže posvetiće se kada prestane ovako veliko opterećenje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.