Izvor: B92, 26.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen Ibrahim Rugova

Priština -- Ibrahim Rugova je sahranjen pored nekadašnjeg partizanskog groblja na Velaniji, koje je posle 1999. proglašeno grobljem OVK.

Nekoliko desetina hiljada Albanaca iz svih delova Kosova, došlo je u Prištinu da oda poslednju poštu Ibrahimu Rugovi. Sahrani su prisustvovali i predstavnici oko četrdeset međunarodnih delegacija.

Pored predstavnika EU Havijera Solane i Olija Rena, komemoraciji su prisustvovali i bivši šefovi UNMIK-a Bernar Kušner i Mihael >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Štajner. Sloveniju i Hrvatsku su predstavljali Janez Drnovšek i Stipe Mesić, dok su iz Albanije došli predsednik i premijer, Alfred Mojsiju i Sali Beriša.

Komemoraciji su prisustvovali i izaslanici Kofija Anana, Marti Ahtisari i Kaj Ejde, dok je ministar za povratak u Vladi Kosova Slaviša Petković bio jedini predstavnik srpske zajednice na Kosovu.

Sahranu su obezbeđivale jake snage Kosovske policijske službe, a incidenata nije bilo.

Ko nakon Rugove?

Na Kosovu se ne očekuje pogoršanje stanja tokom prelaza na post-Rugovinu eru, ali se, kako ocenjuje Radio Slobodna Evropa, izražava strahovanje da bi borba za vlast mogla dovesti do političke krize.

Političku scenu Kosova posle predsednika Ibrahima Rugove analitičari ocenjuju nepredvidljivom. Ipak se, bar za sada, ne očekuju neke velike promene.

Smatra se da je Demokratski savez Kosova, kao najveća stranka kosovskih Albanaca, bez Rugove prava enigma. U tom pogledu ističe se da eventualna pomeranja u toj partiji mogu uticati na političku scenu Kosova.

Analitičar Skeljzen Malići kaže kako ne očekuje tenzije, ali svakako borbu pojedinaca za vlast, posebno za mesto predsednika Kosova, predsedavajućeg pregovaračkog tima i lidera DSK: "Kratkoročno, imaćemo status kvo zbog pregovora i međunarodni pritisak da se situacija ne sme pogoršati. Pored borbe za vlast i za pozicije predsednika i predsedavajućeg pregovora, efekti ovoga će se osetiti kasnije od početka leta, jer se najavljuje podela Demokratskog saveza Kosova na različite frakcije."

S druge strane, Baton Hadžiu kaže kako će stav najbližih saradnika pokojnog Rugove biti veoma važan u određenju političkih kretanja: "Vodiće se borba za vlast u Predsedništvu DSK. Onaj ko bude bio izabran za lidera te partije, biće čovek koji treba da konsoliduje i pripremu tu partiju za izbore."

Analitičari predviđaju i trku za čelnu poziciju u pregovaračkom timu, mada Hadžiu ukazuje da ionako pregovarački tim nije imao neku posebnu ulogu u procesu, jer je glavnu reč vodila međunarodna zajednica.

Smrt Ibrahima Rugove sigurno će izazvati velike promene na albanskoj političkoj sceni, kaže predsednik Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, kao i da to nalaže Beogradu da preispituje svoju politiku. "Međutim, ja ne očekujem da će sa stanovišta Beograda to barem u neposrednom periodu izazvati direktne promene politike", rekao je Janjić za Radio Slobodna Evropa.

"Prvo, što će Beograd sigurno sačekati, to je da vidi kako će se razvijati ta unutar-albanska dinamika i posebno ko će biti izabran za predsednika Kosova". Janjić kaže da je za uspostavljanje novih odnosa na relaciji Beograd-Priština potrebno sačekati i da u Srbiji dođe do izbora.

"Generalno, mislim da Beograd mora da preispita svoju sadašnju poziciju i da kratko kažem pređe sa ove politike koja se kreće zapravo od ad hok reakcija na incidente, znači nema jedne osmišljene strategije, na jednu vrlo osmišljenu strategiju podrške srpskoj zajednici, zaštite državnih interesa i privrednih interesa na Kosovu", rekao je Janjić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.