Saglasnost o proširenju EU ostaje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Jun.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saglasnost o proširenju EU ostaje

BEOGRAD - Nemački ambasador u Beogradu Volfram Mas danas je izrazio uverenje da se rezultati izbora za Evropski parlament neće bitnije odraziti na Srbiju, jer svih 27 članica Evropske unije žele Srbiju i zemlje Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji (EU). I visoki srpski zvaničnici zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i potpredsednik Vlade Božidar Đelić slažu se sa ovim uverenjem i ističu da rezultati izbora za Evropski parlament neće ugroziti proširenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Evropske unije.

"Ovi izbori neće promeniti opšte raspoloženje oko brzine priključenja", izjavio je Mas agenciji FoNet na prijemu povodom izbora za Evropski parlament.

Mas je, na prijemu u nemačkoj rezidenciji, rekao da niko ne očekuje velike promene u sastavu Evropskog parlamenta posle izbora. Sastav Evropskog parlamenta pretrpeće male promene, ocenio je Mas.

On je izrazio očekivanje da će, posle izbora, biti otvorena debata o važnosti Evropskog parlamenta u svakodnevnom životu građana EU.

Prema rečima Masa, 70 odsto zakona koji utiču na svakodnevni život Nemaca dolazi iz Brisela, ne iz Berlina, i građani moraju prepoznati značaj učešća u izborima za Evropski parlament.

Mas je izjavio da će, pošto se očekuje mali odziv birača za izbore za Evropski parlament, to otvoriti diskusiju u članicama EU o motivaciji građana da aktivnije učestvuju u izbornom procesu

Dačić: Nastavak proširenja EU

Zamenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas očekivanje da rezultati izbora za Evropski parlament neće ugroziti proširenje Evropske unije.

"Nije dobro da u Evropi postoje crne rupe", rekao je Dačić novinarima na prijemu kod nemačkog ambasadora Volframa Masa.

"Nadam se da će proces proširenja posle izbora za Evropski parlament biti nastavljen", izjavio je Dačić.Prema njegovim rečima, nacionalni i državni interes Srbije je da bude članica EU.

"Nadam se da će doći vreme kada neće od načina formiranja Vlade zavisiti evropski put Srbije i da će to biti politički program svih stranaka u Srbiji", izjavio je Dačić. On je rekao da Socijalistička partija Srbije (SPS), čiji je lider, nikada nije bila protiv ulaska u EU.

Dačić je izjavio da se Ministarstvo unutrašnjih poslova nalazi na čelu institucija koje se zalažu za stavljanje Srbije na belu šengen listu. "Odluka SPS je odredila evropski put Srbije", ocenio je Dačić.

Đelić: EU nije zatvorena za proširenje

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić ocenio je danas da preliminarni rezultati izbora za Evropski parlament pokazuju da je Evropa u krizi, ali da nije zatvorena za proširenje na Zapadni Balkan.

Đelić je na prijemu kod ambasadora Nemačke u Beogradu Volframa Masa rekao novinarima da na izborima, uglavnom, pobeđuje desnica, da su u Holandiji ekstremisti ojačali, ali da rezultati ne ugrožavaju proširenje unije na Balkan i Srbiju.

Beograd će uraditi sve što je u njegovoj moći da novi izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju bude iz redova dve najveće grupacije - desnice ili socijalista. Važno je da izvestilac za našu zemlju, koja se približava EU, bude iz jedne od ove dve najveće grupacije, izjavio je Đelić.

On je rekao da je očigledno da će dobar rezultat omogućiti desnici da odredi budućeg šefa Evropske komisije. Očekuje se da već 18. ili 19. juna Žoze Manuel Barozo dobije podršku za novi mandat predsednika Evropske komisije, izjavio je Đelić.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zajednički trud svih ministara

Izvor: Glas javnosti, 07.Jun.2009, 12:37

BEOGRAD - Srbija bi mogla do kraja godine da se nađe na dugoočekivanoj beloj šengen listi, najavio je potpredsednik Evropske komisije (EK) Žak Baro. On je u izveštaju dostavljenom ministrima pravosuđa i unutrašnjih poslova, u kome se obrazlaže napredak zemalja zapadnog Balkana u ispunjavanju...

Nastavak na Glas javnosti...

VIZE NISU PRETNJA BEZBEDNOSTI

Izvor: Kurir, 08.Jun.2009

BEOGRAD, 08. jun 2009. (FoNet) - Direktorka Kancelarije za evropske integracije Vlade Srbije Milica Delević izjavila je da se Srbija trudi da u razgovoru sa Evropskom komisijom (EK) rešavo preostala pitanja na način koji uverava i EK i zemlje članice EU da ukidanje viza za Srbiju ne ugrožava stabilnost...

Nastavak na Kurir...

Ukidanje viza uvećalo bi kredibilitet EU

Izvor: Danas, 08.Jun.2009

Ministar pravde Slovenije Aleš Zalar, koji je juče doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji, u razgovoru za Danas navodi da će Slovenija nastaviti da pomaže Srbiji u usklađivanju njenog pravnog sistema sa onim koji postoji u Evropskoj uniji. Zalar ističe da se Slovenija zalaže da se svim državljanima...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.