Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 13:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sadašnji i biviši ambasadori SAD - Skot: Sve ostaje isto prema Srbiji; Montgomeri: Moguće značajne promene

Američka spoljna politika zasniva se na nacionalnim interesima i zato ne očekujem da će se ona značajno promeniti prema Srbiji, poručio je danas američki ambasador u našoj zemlji Kajl Skot. S druge strane, biviš američki ambasador u Srbiji Viljam Montgomeri smatra da su sada moguće značajne promene.

Skot je, gostujući na RTS-u, podsetio i da se budući američki predsednički Donald Tramp nije preterano izjašnjavao o odnosima sa Srbijom u svojoj predizbornoj kampanji.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Na pitanje da li se očekuju promene generalno u spoljnoj politici SAD, Skot je odgovorio da je to logično pitanje, ali da nema odgovor na njega.

- “Moramo da vidimo kako će proći ovaj prelazni period od obećanja u kampanji do formalnih izvedbi. Takođe, treba da vidimo i koga će da angažuje kao svoje najbliže ljude i ministre. To ćemo videti narednih meseci” - rekao je Skot.

Montgomeri: Moguće značajne promene

Bivši ambasador SAD u Srbiji Vilijam Montgomeri, posle izbora Donalda Trampa za predsednika, ne isključuje mogućnost za značajne promene u politici prema Balkanu.

- Zaista nemam ideju kakva će spoljna politika biti onog trenutka kada Tramp zaista bude na čelu i u poziciji da reaguje na dešavanja u svetu. Svakako postoji mogućnost za značajne promene, posebno kada se radi o Balkanu, gde je američka politika bila na "automatskom pilotu" već 20 godina - rekao je Montgomeri za Tanjug, na pitanje da li se može očekivati drugačiji odnos SAD prema Srbiji, nakon što je Tramp izabran za 45. predsednika SAD.

Montgomeri je naveo da nema saznanja o tome kome će se Tramp obratiti za savet u vezi sa spoljnom politikom, te da je stoga moguće da "to budu ljudi koji nisu veliki zagovornici našeg trenutnog pristupa".

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.