Sad se borimo za Prelazni sporazum sa EU

Izvor: Blic, 17.Jun.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad se borimo za Prelazni sporazum sa EU

Do kraja godine bićemo pre svega koncentrisani na završetak posla oko ukidanja viznog režima za putovanje građana Srbije u Evropu. Nadam se da ćemo biti uspešni i kada je reč o institucionalnim koracima na putu ka članstvu u EU. Konstatacija da Srbija u potpunosti sarađuje s Hagom izuzetno je važan element na tom koloseku, pa bih zato zadržao izvesnu rezervu kada je reč o datumu odmrzavanja prelaznog sporazuma - kaže u intervjuu za „Blic" ministar spoljnih poslova Srbije Vuk >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Jeremić.

Mogućnost odmrzavanja prelaznog sporazuma pojavila se odjednom, dok su svi bili koncentrisani na ukidanje viza. U četvrtak i petak će se o tome u Briselu razgovarati, kakvi su izgledi za pozitivnu odluku?

- Već duže vreme traju diplomatski napori usmereni ka stvaranju podrške većine zemalja EU da se stav onih zemalja koje imaju sumnje promeni. Za sada neophodnog konsenzusa nema, ali ćemo nastaviti da radimo na tome. Cilj je da se jednoglasno konstatuje da Srbija u potpunosti sarađuje s Tribunalom i nastavićemo da činimo sve što je u našoj moći da se to i dogodi.



Vest iz Brisela bila je da su Holandija i Belgija pristale da se odmrznu delovi prelaznog sporazuma, ali da 25 zemlja smatra da treba odmrznuti ceo sporazum. Kakav je stav Srbije?


- Od velike je važnosti i to što 25 zemalja EU nema sumnju da Srbija u potpunosti ispunjava političke pretpostavke za nastavak integracija. S druge strane, postoje dve zemlje koje to mišljenje ne dele. Debata između njih je u toku i mi činimo sve da ojačamo argumentaciju onih koji nas podržavaju.



Da li preporuka Saveta ministara EU znači da će Srbiji i definitivno biti ukinuti vize do kraja godine?


- Treba sačekati momenat kada će građani Srbije konačno moći da se osećaju kao građani Evrope i na put krenu sa svojim srpskim pasošem, bez vize. Sve dok se to ne dogodi, ništa se nije dogodilo. U ponedeljak je napravljen izuzetno važan korak. Sledeći je zvanična preporuka Evropske komisije koju, po rečima komesara Rena, možemo da očekujemo pre letnje pauze, koja u Briselu počinje 1. avgusta. Na jesen očekujemo i formalnu odluku o ukidanju viza. No, ponavljam, ne smemo slaviti sve dok ovo ne postane praktična realnost.

Čini se da je najveći problem bio izdavanje pasoša na Kosovu?

- Naša pozicija je bila principijelna, a to je da su svi građani Srbije jednaki i da moraju imati pravo na pasoš. Kada je reč o izdavanju pasoša licima sa KiM, prihvatamo da postoji bezbednosni problem, ali nikako i politički. Naš administrativni kapacitet na Kometu je definisan Rezolucijom 1244 SB UN. Bilo je velikih pritisaka da ne izdajemo pasoše našim građanima sa KiM, ali je to za Srbiju bilo potpuno neprihvatljivo. Na kraju smo pronašli rešenje kroz zakonom definisanu dodatnu bezbednosnu proveru lica koje žive na Kosovu, u saradnji sa međunarodnim institucijama koje tamo deluju.



Danas prisustvujete sednici Saveta bezbednosti UN, posvećenoj Kosovu. O čemu će se razgovarati na sednici?

- Ono što za nas ovoga trenutka predstavlja izuzetno ozbiljan problem jeste činjenica da se na zemlje širom sveta vrši veliki pritisak da priznaju Kosovo i pored procesa pred Međunarodnim sudom pravde. Činimo ogromne napore da se tome odupremo i do sada smo u tome bili uspešni preko svih očekivanja. Situacijom na terenu takođe nismo zadovoljni i sednica će biti prilika da se taj stav glasno izrazi. Odluke potvrđene u SB UN moraju da se poštuju. Moramo da skrenemo pažnju na to, kao i na aktivno angažovanje svih relevantnih institucija na KiM, kako bi se odluke SB UN sprovodile, uključujući i plan Ban Ki Muna od šest tačaka.



Sve se glasnije govori o podeli Kosova?

- Naša pozicija je nepromenjena. Zasnovana je na Ustavu i međunarodnom pravu. Mislim da će biti sve više onih koji proces posmatraju sa strane, i koji će zaključivati da pokušaj nametanja nezavisnosti, gde jedna strana dobija sve, a druga ništa, nije rešenje koje garantuje dugotrajni mir i stabilnost na Balkanu.



Teško je poverovati da se u Beogradu ne razmišlja o podeli"


- U ovom trenutku smo koncentrisani na proces pred Međunarodnim sudom pravde, gde očekujemo zaključak da je proglašenjem nezavisnosti prekršeno međunarodno pravo. To će, verujem, otvoriti put ka pronalaženju kompromisnog rešenja.

Konzulati čekaju

Kada će stići ambasador Crne Gore i ko će to biti?

- Iz Podgorice još uvek nije stigao nikakav predlog, tako da nisam u prilici da odgovorim na to pitanje.

Šta je sa otvaranjem tri konzulata Srbije u Crnoj Gori?

- Otvaranje je formalno zatraženo, i prva reakcija je bila pozitivna. Predloženo nam je da se to pitanje reši u okviru bilateralne konzularne konvencije između Srbije i Crne Gore. Mi smo to prihvatili i u Podgoricu je već upućen naš predlog teksta. Podgorica je iskazala spremnost za novi diplomatski početak, a što se tiče nas, izuzetno važan element tog novog diplomatskog početka je otvaranje konzulata u Bijelom Polju, Herceg Novom i Nikšiću.

Medvedev u Srbiji do kraja godine

Već je potvrđeno da će Beograd uskoro posetiti francuski predsednik Nikola Sarkozi. Da li će Srbija ugostiti i ruskog predsednika Medvedeva?

- Radimo sa ruskom stranom na poseti predsednika Medvedeva Beogradu. Nadamo se da će se ona ostvariti do kraja godine. Odnosi sa Ruskom Federacijom su od strateške važnosti za našu zemlju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.