Sad sam ubeđen da je ova vlast loša

Izvor: Politika, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sad sam ubeđen da je ova vlast loša

Posle smene sa mesta predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije, lider Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić, kaže za „Politiku” da je sada valjda svima jasno da on nije „ni džoker, ni štaka” Demokratske stranke. Na pitanje da li će posle svega da se približi Demokratskoj stranci Srbije, odgovara da se ne nudi nikome.

– Želeo sam sa svima da sarađujem u meri u kojoj je to prihvatljivo. Dakle, sa vlašću u interesu Srbije, a sa opozicijom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da srušimo vlast – kaže Nikolić.

Da li je moguće i jedno i drugo?

Ako vlast ne želi da Srbiju vodi dobro i ne sluša naše ekonomske predloge, ako ne rešava pitanja mita i korupcije, kako da im pomognemo? Ako krenu u taj obračun, što im ne bismo pomogli? Pomogli bismo tako što ih ne bismo rušili. Ja sam ovog časa ubeđen da je ovo loša vlast, da ne žele da nas slušaju i da ne žele da urade ništa dobro za Srbiju.

Niste bili ubeđeni pre nego što su Vas smenili sa mesta predsednika Administrativnog odbora Skupštine Srbije?

Nema to veze sa tim. Podneo sam im neke predloge za koje sam ubeđen da su za dobro Srbije. Nisu ih ispunili. Podneo sam im i ekonomski program i predlog za borbu protiv mita, korupcije i kriminala, predlog da ne idu u jednostranu primenu SSP-a, da se odmah ide u aranžman sa Rusima, što su posle tri meseca i prihvatili. Ja to radim javno i ne tražim ništa za stranku ili sebe lično da bih nešto dobro podržao. Međutim, vlast je ušla u pregovore sa onima koji sebe smatraju našim neprijateljima i omogućila im da ostvaruju svoje političke ciljeve ucenama. DSS i Vojislav Koštunica uporno izbegavaju bilo kakav kontakt sa nama. Vrlo često napadaju ono što mi radimo u Skupštini, tvrdeći da postoje neki drugi principi. Tu se vidi njihova želja da ostanu lideri narodnjačkog bloka kome bi pridodali i SRS koji je obezglavljen.

Možda su tu saradnju izbegavali baš zbog sumnje da sarađujete sa DS-om?

Nemoguće je da su mogli da sumnjaju. Oni vrlo dobro znaju šta ja radim.

Mislite li da će ovo otklanjanje od DS-a pomoći naprednjacima?

Ali mi smo u potpuno istim odnosima sa demokratama kao što smo i bili. Gde smo se mi to otklonili, a gde smo se priklonili?

Da, ali sad su Vas smenili, što su do sada odbijali.

Odbijali su samo zato što će javnost da ih veže za radikale.

A da li ih vezuju za SNS?

Da. Demokratama, a posebno socijalistima, odgovara da nas neko vezuje za njih. A ja koliko god se upinjao da vam dokažem da takve saradnje nema, ne bih uspeo da nije došlo do dogovora SRS-a i DS-a oko budžeta i do moje smene u Administrativnom odboru.

A kako ćete da sarađujete sa narodnjacima?

Ja želim da sarađujem sa njima. Ponudiću i SRS-u da potpiše predlog za razrešenje ministra energetike. Biću odbijen, ali me zanima da li će me odbiti i DSS i NS.

Očekujete li da se pojača pritisak SRS-a u vezi sa pitanjem mandata poslanika SNS-a?

Odavno bi radikali pojačali taj pritisak da se Dragan Todorović ne boji da će SRS morati da ga zameni nekim drugim poslanikom. Ako neko prizna ostavku bilo kog poslanika koji se ne pojavi da je podnese, i prizna da je ta ostavka samo zato što je naprednjak, moraće takvu ostavku da prizna i kad je u pitanju radikal. U čemu je razlika?

Odakle bi se pojavila ta ostavka?

Otkud ja znam odakle bi se pojavila. Ali postoji latentna situacija da bi mogla da se pojavi, jer neko je provalio u moj kabinet. O tome postoji dokumentacija, zapisnici u skupštinskoj službi. Zna se koga su zatekli, neke poslanike SRS-a koji danas nisu sa mnom. A šta su sve odneli, to samo bog zna. Moju ostavku nikad nisu imali. Ostavke su potpisivane u kancelariji kod sekretarice, a ja ostavku nikad nisam potpisao.

M. R. Petrović

[objavljeno: 17/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.