Izvor: B92, 03.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sabor o saradnji Hrvatska - Hag

Zagreb -- Pitanjem saradnje sa tribunalom u Hagu u petak su se bavili zastupnici hrvatskog Sabora.

Premijer Hrvatske Ivo Sanader izjavio je tom prilikom da će ta država sarađivati sa Haškim tribunalom, ali je odbacio političke kvalifikacije iz haških optužnica o etničkom čišćenju Srba nakon vojne akcije "Oluja", kao i one o agresiji Hrvatske na BiH.

"Treba reći u početku da smo svjesni njezine težine, zbog toga što je Hrvatska u ratu bila napadnuta, što >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je bila žrtva velikosrpske agresije, i što je, unatoč nepovoljnim svjetskim okolnostima, uspjela obraniti se, izvojevati samostalnost i na kraju stvoriti oružanu silu koja je, u onim slavnim operacijama Bljesak' i Oluja', koje ulaze u hrvatsku povjest zlatnim slovima, oslobodila svoju zemlju", rekao je Sanader.

Sanader je naveo i da je Hrvatska vodila odbrambeni rat, ali i da se u tom ratu mogao počiniti ratni zločin i da se za njega mora odgovarati. "I nema toga ozbiljnog političara u Hrvatskoj, bar se nadam, koji bi legitimnost Domovinskog rata, njegovu pravednost, njegov obrambeni osloboditeljski status doveo u pitanje. Proteklih godina često puta se postavljalo pitanje, bez obzira na to koja je politička opcija bila na vlasti, može li se i u Domovinskom ratu, takvom ratu, koji je osloboditeljski, koji je obramben, koji je pravedan, koji je legitiman - mogu li se počiniti zločini. Naš je odgovor - mogu, nažalost", rekao je hrvatski premijer.

Treba reći i da su predstavnici opozicije, pre svega Račanove SDP, ocenili da je HDZ drugačije govorio o saradnji sa Hagom, dok je delovao u opoziciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.