Šabićeve prijave protiv ministara

Izvor: B92, 01.Dec.2010, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabićeve prijave protiv ministara

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić podneo prekršajne prijave protiv 14 ministara zbog neizvršavanja obaveza, očekuje reakciju pravosuđa.

Te obaveze su ustanovljene još pre dve godine kada je donet Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i precizirane su Uredbom Vlade, rekao je Šabić za B92.

Šabić kaže da je obaveza bila konstatovanje koje zbirke podataka o ličnosti postoje u ministarstvima, njihovo ustrojenje u skladu sa evidencijom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i obaveštavanje poverenika da bi to konstatovao u registru.

Šabić je uputio upozorenja i podneo prekršajne prijave zbog neizvršavanja obaveza koje se tiču evidencije zbirki podataka o ličnosti i odnose se na ministarstva finansija, zdravlja, trgovine i usluga, životne sredine i prostornog planiranja, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, rudarstva i energetike, infrastrukture.

Obaveze nisu izvršila ni ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, omladine i sporta, telekomunikacija i informacionog društvo, odbrane, rada i socijalne politike i kulture.

On je naveo da je reč samo o "vrhu ledenog brega" i upozorenju na neadekvatan odnos prema ovoj oblasti zaštite podataka o ličnosti, koji je potrebno hitno i iz korena menjati, on je rekao da je dobro što je u pojedinim reakcijama ministara najavljeno otklanjanje nedostataka, jer u uređenoj Srbiji konsekvenca svega mora biti odgovornost.

Prema njegovim rečima, ukoliko bi se neki ministar ponovo oglušio o zakon, usledila bi nova prekršajna prijava, odnosno novi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Govoreći o registru zbirki podataka, Šabić je naveo da se broj onih koji su izvršili obaveze meri promilima u čemu lošim primerom prednjači vlast, jer je dvostruko više banaka nego ministarstava izvršilo obaveze.

Šabić, koji se juče sastao sa predsednicom Skupštine Srbije Slavicom Đukić - Dejanović i razgovarao o kontroli izvršne vlasti, rekao je da je sastanak bio dobronameran i obećavajući i da bi mogao da promeni odnos parlamenta prema toj svojoj nadzornoj funkciji, jer je bitno da parlament doprinese zaštiti podataka o ličnosti.

Poverenik će i u narednom izveštaju EU dobiti dobru ocenu, ali je neće dobiti za stanje u oblasti ako vlada kvalitativno ne promeni odnos prema obavezama, rekao je Šabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.