Šabić traži zaštitu tajnosti razgovora

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić traži zaštitu tajnosti razgovora

Rodoljub Šabić, poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, smatra da budući zakon o elektronskim komunikacijama mora detaljno regulisati pitanje ograničenja privatnosti elektronskih komunikacija, iako u kabinetu ministra za telekomunikacije tvrde da se time neće baviti.

Šabić, poput Saše Jankovića, ombudsmana, očekuje da se ovim zakonom stavi tačka na spor oko pitanja da li je ustavnom zaštitom obuhvaćena samo sadržina komunikacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ili i takozvani podaci o saobraćaju - ko, kada, koliko dugo, s kim, odakle komunicira. Poziva se na odluke Evropskog suda za ljudska prava, da su i podaci o saobraćaju obuhvaćeni ustavnom zaštitom. Zato insistira na tome da se ovo ministarstvo pri izradi novog zakona o elektronskoj komunikaciji mora baviti uslovima pod kojima u ovoj oblasti bilo ko može da odstupi od Ustavom zajamčene tajnosti.

- Ako Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo misli da nije tako, to je za mene, najblaže rečeno, teško shvatljivo - odgovara Šabić.

Poverenik napominje da je jasno da BIA i drugi organi bezbednosti moraju da imaju mogućnost primene mera da bi vršili poslove iz svoje nadležnosti. Ali, ističe da način njene realizacije ne sme zavisiti ni od čije volje, već mora biti uređen zakonom.

- Jedini mogući osnov da BIA prati telefonske razgovore i ima uvid u to ko, s kim, kada, koliko i odakle razgovara je onaj utvrđen Ustavom. A on nalaže da se to može činiti samo uz odluku suda. Zakonom se ne može otvarati mogućnost drugih osnova - kaže Šabić.

Usvajanje novog zakona o elektronskim komunikacijama za njega je dobra prilika da se otvorena pitanja stručno rasprave i, u skladu s demokratskim standardima, nađu najbolja rešenja.

Šef kabineta ministarke za telekomunikacije je to, međutim, juče za naš list negirao, rekavši da nije u nadležnosti tog ministarstva da se bavi pristupom tim podacima od strane BIA ili VBA.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.