Izvor: B92, 14.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić i Janković kandidati

Beograd -- Saša Janković kandidat za ombudsmana, Rodoljub Šabić za poverenika za informacije od javnog značaja.

Dve godine posle usvajanja Zakona o ombudsmanu, građani bi konačno mogli da dobiju svog zaštitnika. Jankovića je u ime vladajuće koalicije predložio DSS. On je i ranije bio predlgan za tu funkciju, ali je odustao posle osporavanja nekih nevladinih organizacija. Janković je bio pravni savetnik u Misiji OEBS-a. Predsednik Skupštine Oliver Dulić se nada da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << će zaštitnik građana biti izabran već na narednoj sednici.

"Gospodin Janković je dugo vremena radio u OEBS-u, poznat je široj javnosti i figurirao je kao jedan od ozbiljnih kandidata za ombudsmana. Dugo vremena se bavi problematikom ljudskih prava u našoj zemlji. Svi smo uvereni da će on dobro da obavlja taj posao s obzirom da je ovo jedna od obaveza iz Ustavnog zakona i jedna od obaveza koju mi imamo kao država koja se modernizuje", kaže Dulić.

Miloš Aligrudić, predsednik poslaničke grupe DSS-a, kaže da su izabrali odličnog kandidata: "Mislim da ga kvalifikuje upravo to što imam neki osećaj da će on zaista biti nepristrasan zaštitnik građana. Svako se pokaže na svom poslu, ali duboko sam uveren da smo našli čoveka koji će zaista na nezavisan način obavljati svoju funkciju".

Šabić ponovo kandidat za poverenika

Odbor za kuturu i infomisanje predlaže da se za poverenika za informacije od javnog značaja ponovo izabere Rodoljub Šabić. Njega je predložila Demokratska stranka jer je do sada radio stručno i odgovorno. Poverenik za informacije od javnog značaja je posle izbora morao da čeka više od šest meseci da mu država obezbedi kancelariju i druge uslove na rad.

Rodoljub Šabić i danas ukazuje na neuređenu situaciju u vezi sa poverljivim podacima u Srbiji:

"U zadnjoj studiji Evropske komisije u vezi sa problemom zaštite podataka o ličnosti, odnosno zaštite privatnosti, imamo konstataciju da to u Srbiji postoji samo teoretski. I svedoci smo dnevno zastrašujućih zloupotreba sa manipulacijom podataka koji ne bi smeli biti javni. Dakle, imamo dva paradoksa – vrlo često nam podaci koji su par ekselans od javnog značaja budu tajni, a vrlo često podaci koji zadiru u duboku intimu čoveka, koji bi nam trebali biti dostupni javnosti samo uz njegovu izričitu saglasnost, idu na naslovne strane tabloida bez ikakvih problema", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.