Izvor: Blic, 24.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Vlast doživljava zakon kao kozmetičko sredstvo

Povernik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić izjavio je danas da vlast Zakon o dostupnosti informacija "doživljava kao kozmetičko sredstvo", a ne kao obavezu.

- Više se zakon kod mnogih doživljava kao lepo kozmetičko sredstvo, kao udovoljavanje zahtevima Evropske unije ili Saveta Evrope, a ne kao imperativna norma - izjavio je Šabić u Medveđi.

Šabić je kazao da je za dve i po godine, od kada je Zakon usvojen, primio oko 2.800 pritužbi na kršenje zakona, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali da je za polovinu pritužbi postupak obustavljen na njegovu prvu intervenciju. U nekoliko desetina slučajeva Vlada Srbije nije obezbedila izvršenje odluke poverenika. Šabić je tada uputio upozorenje Vladi da to može biti shvaćeno kao poziv na kršenje zakona.

Najviše probema, prema oceni poverenika, ima u Ministarstvu unutrašnjih polsova, Ministarstvu za kapitalne investicije i Bezbednosno-informativnoj agenciji.

Šabić je takođe podsetio da su prve kazne izrečene pre mesec i po dana, iako je Zakon usvojen pre dve i po godine i ocenio da su kazne "smešne", jer iznose između 5.000 dinara i 50.000 dinara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.