Izvor: Blic, 06.Jul.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Ulazak u EU i borba protiv korupcije prioriteti nove vlade

Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je danas da bi prioriteti nove vlade Srbije trebalo da budu evropske integracije, smanjenje javne potrošnje i borba protiv korupcije.



"Treba maksimalno ubrzati aktivnosti na usklađivanju našeg pravnog sistema sa standardima EU, ali obavezno samo uz istovremenu izgradnju novih, nezavisnih i regulatornih organa i osposobljavanje postojećih, radi stvarne primene tih standarda. Novi standardi imaju smisao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << jedino ako su prisutni u realnom životu", rekao je Šabić Tanjugu.

Govoreći o smanjenju javne potrošnje, on je ocenio da državni aparat u njoj učestvuje u velikoj meri, pa to traži preispitivanje "cene koštanja" mnogih u složenoj strukturi vlasti.

"U javnosti je, s pravom, prisutan utisak o hipertrofiji broja zaposlenih i funkcionera čak i u nekim tradicionalno malim organima vlasti, a da istovremeno, često, na mestima gde je to neophodno nema dovoljno ljudi", istakao je Šabić.

U borbi protiv korupcije je, kako je dodao, izuzetno bitno konstantno podizanje nivo transparentnosti u radu vlasti, obezbeđenje što veće dostupnosti informacija o njihovom radu, i naročito preglednosti raspolaganja javnim sredstvima.

Hoheger: Sada je pravi trenutak za promenu imidža Srbije

Austrijski stručnjak za lobiranje Piter Hoheger izjavio je da je formiranje nove vlade pravi trenutak da Srbija započne popravljanje imidža da bi brže ušla u Evropsku uniju. Hoheger je u intervjuu agenciji Beta kazao da ključne poruke za popravljanje imidža države moraju da prenesu političari.

"Ako imate političara koji je obrazovan, dobro se izražava i ima kredibilitet lako možete da ga pošaljete u inostranstvu da prenese ključne poruke o imidžu Srbije", istakao je on.

Kampanje na CNN-u i reklame u štampi, ocenio je Hoheger, bile su potpuno pogrešan postupak za popravku imidža Srbije u svetu.

"To nije verodostojno jer nije bilo dijaloga koji bi uklonio predrasude o Srbiji. Pre medijske kampanje na televiziji ili u štampi neophodno je da ljudi od kredibiliteta govore o Srbiji u inostranstvu", istakao je on.

Miščević: EU treba da bude prioritet nove vlade

Nova vlada Srbije trebalo bi da proces evropske integracije stavi kao ključni prioritet, što znači da se taj proces počne posmatrati u celini, a ne samo njegov finansijski i ekonomski aspekt, ocenila je danas direktorka vladine Kancelarije za evropske integracije Tanja Miščević.

"To podrazumeva, pre svega, potrebu usklađivanja domaćeg prava i standarda sa standardima Evropske unije u najrazličitijim oblastima, kako bismo bili kompatibilni sa Evropom i mogli mnogo više da se uključujemo u različite procese", kazala je Miščević Tanjugu.

Ona je precizirala da se to konkretno odnosi na nauku i istraživanja, obrazovanje i prosvetu, poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

"Očekujem od nove vlade da definiše proces evropskih integracija kao apsolutno nespornu stvar za Srbiju i da samo radi na ubrzavanju tog procesa. Taj proces obuhvata i sve ostale oblasti koje samim tim moraju da napreduju", istakla je Miščević.

Vejvoda: Nova vlada mora da vodi jaku proevropsku politiku

Direktor Balkanskog fonda za demokratiju Ivan Vejvoda izjavio da od nove vlade Srbije očekuje aktivnu i snažnu proevropsku spoljnu politiku.

"Očekujem veoma aktivnu spoljnu politiku koja bi omogućila dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU, ako ne do kraja ove godine, za vreme francuskog predsedavanja, onda u prvih šest meseci 2009. za vreme predsedavanja Češke i, s tim u vezi, ukidanje viznog režima ka Srbiji", rekao je Vejvoda.

On veruje da će nova vlada nastaviti dosadašnju politiku intenzivne regionalne saradnje i razvoja bilateralnih odnosima sa susedima, što je, kako je napomenuo, takođe deo obaveza koje Srbija mora da ispuni da bi se priključila Evropskoj uniji. On je rekao i da posle formiranja vlade očekuje da ambasadori Srbije, koji su povučeni u Beograd na konsultacije, budu u najskorijem roku vraćeni na svoja mesta u evropske i druge prestonice, upravo u cilju aktivnije spoljne politike, kako bi mogli da budu "glas Srbije u tim zemljama".

Vejvoda ne veruje da bi to što će nova vlada biti koalicija različitih stranka moglo biti smetnja vođenju spoljne politike.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Prioritet je borba protiv korupcije

Izvor: Kurir, 07.Jul.2008, 08:37

BEOGRAD - Poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je juče da bi prioriteti nove vlade Srbije trebalo da budu evropske integracije, smanjenje javne potrošnje i borba protiv korupcije. - Treba maksimalno ubrzati aktivnosti na usklađivanju našeg pravnog sistema sa standardima...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.