Šabić: Prijave zbog ne dostavljanja informacija

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 30.Dec.2010, 07:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Prijave zbog ne dostavljanja informacija

lokalnu samoupravu da početkom sledeće godine pokrene prekršajne postupke protiv državnih organa koji ne budu objavljivali Informatore o radu. Organi državne uprave su dužni, na osnovu Zaključka Vlade Srbije, da da preko Republičkog zavoda za informatiku i internet redovno objavljuju podatke o radu, rekao je Šabić, ističući da to može dati značajan doprinos unapređenju prava javnosti da zna.

Zaključak vlade kojim se zadužuju svi organi državne uprave da dostave Zavodu >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << za Informatiku i internet veb adresu na kojoj je objavljen njihov Informator o radu, a potom je Zavod u obavezi da u roku od 15 dana na portalu E-uprava postavi posebnu internet stranicu sa tim adresama, u skladu je sa proklamovanim principima transparentnosti u radu vlasti i elektronske uprave, navedeno je u saopštenju iz Kabineta poverenika.

"Na konkretnom nivou, taj Zaključak će nam omogućiti da već kroz 15 dana imamo jasniju sliku o tome koji državni organi, bez obzira na zakonsku obavezu, nemaju Informatore o radu, odnosno koji ih imaju samo formalno - nepotpune i neažurne", rekao je Šabić, dodajući da podaci o realnom stanju verovatno neće biti prijatni.

Ti podaci su pretpostavka za menjanje postojećeg stanja i za otvaranje pitanja odgovornosti za neizvršavanje obaveza, ukazao je Šabić.

Poverenik podseća da je obaveza proaktivnog objavljivanja što većeg broja relevantnih informacija o radu organa vlasti utvrđena Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a precizirana Uputstvom za izradu i objavljivanje informatora o radu državnog organa.

Poverenik je izradio Uputstvo pre tri meseca, a u istom peridu njegovi saradnici su sproveli proces edukacije o izradi Informatora, u kome su učestvovali odgovorni kadrovi u 120 organa vlasti na republičkom i pokrajinskom nivou, podeseća se u saopštenju.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.