Izvor: Blic, 14.Apr.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šabić: Gasi se 200 partija

Šabić: Gasi se 200 partija

BEOGRAD - Prema nacrtu zakona o političkim partijama koji priprema Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, biće potrebno 1.000 potpisa građana koji žele da osnuju političku partiju, umesto sto potpisa koliko je bilo potrebno po važećem zakonu - najavio je za 'Blic' Rodoljub Šabić, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

- Građani koji žele da osnuju partiju moraće svoje potpise da overe kod suda, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << što do sada nije bio slučaj, a što bi taj posao osnivanja stranke činilo odgovornijim i ozbiljnijim. Ličnost koja želi da registruje stranku treba da je starija od 18 godina, da ima naše državljanstvo i da je poslovno sposobna - kaže Šabić.

Naglašavajući da sada u našoj zemlji postoji oko 260 registrovanih stranaka, Šabić je ocenio da će ih nakon donošenja ovog zakona ostati 'nekoliko desetina'.

- Teško je proceniti koliko će tačno stranaka postojati, odnosno koliko njih će ispuniti zakonske uslove. Pre nekih godinu dana tražio sam u službi Ministarstva koja se bavi registrom da pokušaju da ostvare komunikaciju sa svim strankama koje su registrovane kako bismo ustanovili da li je bilo nekih promena. Oko sto registrovanih političkih organizacija bile su potpuno nepoznate na adresama na kojima su prijavljene - rekao je Šabić. On je naglasio da će, prema novom zakonu, sve partije koje danas postoje morati da se preregistruju.

- Ideja je da se ostavi prelazni rok od tri meseca u kome bi sve stranke mogle da ispune uslove koje će propisivati zakon. Ne bi trebalo praviti nikakvu razliku među partijama, mada je jasno da parlamentarni status potvrđuje ozbiljnost jedne stranke - naglašava Šabić. Govoreći o delu zakona kojim će se regulisati razlozi za zabranu stranaka, Šabić je rekao da je sada to pitanje regulisano Ustavom Srbije, koji će se uskoro promeniti, i detaljnije Zakonom o postupku pred Ustavnim sudom.

- Prema nacrtu novog zakona, biće zabranjene stranke koje pozivaju na rušenje ustavnog poretka i izazvaju nacionalnu i versku mržnju. Sada ima jedna interesantna zakonska odredba prema kojoj je razlog za zabranu stranke zloupotreba dece. To nije razlog koji treba lako prenebreći - rekao je Šabić i istakao da je lično vrlo skeptičan prema ideji zabrane stranaka.

Šabić je rekao da ovaj zakon najverovatnije neće biti usvojen pre jeseni.

- Bilo bi logično da se usvoji istovremeno sa zakonom o finansiranju političkih partija. - kaže on. Šabić ističe da je njegova ideja bila i to da se ovim zakonom registar političkih stranaka izuzme iz Ministarstva za lokalnu samoupravu i poveri Ustavnom sudu, kako bi se isključile sumnje da ministar koji vodi Ministarstvo utiče na sudbinu konkurenata ili saveznika među političkim strankama.

- Razočaravajuće je da ova moja ideja nije naišla na razumevanje Ustavnog suda, koji ima svoje razloge zbog kojih ne želi da se bavi registrom političkih stranaka - kaže Šabić. Lj. Begenišić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.