Sa Ugandom o unapređenju saradnje

Izvor: Studio B, 15.Jul.2013, 17:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Ugandom o unapređenju saradnje

Srbija i Uganda radiće na unapređenju bilateralne saradnje, poručeno je tokom razgovora srpskih zvaničnika sa ministra spoljnih poslova Ugande Sama Kutesea.

Kutese, koji je juče doputovao u četvorodnevnu posetu Srbiji, istakao je danas, u razgovoru s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, da će ta afrička zemlja nastaviti da podržava stav Srbije u vezi s pitanjem Kosova i Metohije, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Nikolić je zahvalio svom gostu na principijelnom stavu Ugande da ne prizna nezavisnost KiM i rekao da je punopravno članstvo u EU najvažniji, ali ne i jedini cilj Srbije u spoljnoj politici i da ništa manje važno za našu zemlju nije razvijanje odnosa sa drugim zemljama, a pre svih s onima sa kojima nas veže tradicionalno prijateljstvo.

"Srbija je opredeljena da ponovo razvija stara prijateljstva, gde veliki značaj imaju afričke zemlje. Želja nam je da ponovo učvrstimo veze koje smo nekada imali, jer je to pouzdan i dokazan način da i Srbija i njeni prijatelji napreduju", istakao je predsednik Nikolić.

On je dodao da se u poslednje vreme Srbija aktivno uključila i u mirovne operacije u Africi, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i da u njima učestvuje potpuno neutralno, u želji da se na kriznim žarištima uspostave održivi mir i stabilnost.

Takođe, naša zemlja se ponovo uključuje i u program školovanja stranih studenata, što se smatra veoma značajnim za uspostavljanje što kvalitetnijih veza sa zemljama iz kojih oni dolaze, navodi se u saopštenju.

Ministar Kutese je kazao da bi Uganda želela što sveobuhvatniji razvoj ekonomskih i trgovinskih veza sa Srbijom, kao i da su kompanije iz Ugande zainteresovane za uvoz poljoprivrednih mašina koje se proizvode u našoj zemlji.

Šef diplomatije Ugande preneo je predsedniku Nikoliću pozdrave predsednika te afričke zemlje.

Predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar Kutese ocenili su u današnjem razgovoru da su odnosi dve zemlje dobri i da postoje velike mogućnosti za unapređivanje ekonomske saradnje.

Posebno je bilo reči o unapređenju saradnje u oblasti poljoprivrede, telekomunikacija, farmacije, građevinarstva i obrazovanja, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Premijer je istakao doprinos principijelnog stava Republike Ugande u rešavanju problema na Kosovu i Metohiji.

Danas su se sastali i prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i ministar spoljnih poslova Ugande Sam Kutese i ocenili da su bilateralni odnosi dve zemlje dobri i da postoje velike mogućnosti za unapredjivanje ekonomske saradnje.

Tema razgovora bila je i vojna saradnja, kao i unapredjenje saradnje u oblasti rudarstva i poljoprivrede, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju s medijima.

Vučić se zahvalio Ugandi na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Kutese se danas u Beogradu sastao i sa šefom srpske diplomatije Ivanom Mrkićem, a dva ministra su se tom prilikom saglasila da dve zemlje treba da jačaju višedecenijske prijateljske veze i da rade na zajedničkim projektima u budućnosti, pre svega u oblasti privrede.

Šefovi diplomatija Srbije i Ugande potpisali su danas sporazum kojim se ustanovljuju redovne političke konsultacije dva ministarstva, što je jedan od međudržavnih sporazuma, rekao je Mrkić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kuteseom.

Mrkić je istakao da je, tokom razgovora sa Kuteseom, dogovoreno da se pristupi hitnoj izradi tekstova sporazuma koji će pospešiti i ekonomsku saradnju, a reč je o izbegavanju dvostrukog oporezivanja i zaštiti i promociji investicija.

"Uganda je stari prijatelj Srbije", kazao je Mrkić, dodavši je Srbija na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali da ne zaboravlja svoje stare prijatelje, naročito po Africi, gde smo uspostavili prijateljstva pre mnogo decenija.

"Želimo da te veze održavamo, jačamo i da imamo zajedničke projekte u budućnosti, a pre sve želimo razvoj privredne saradnje", istakao je ministar spoljnih poslova Srbije, izrazivši nadu da će srpska preduzeća moći da ponovo nađu svoje mesto u privrednim projektima afričkih zemalja, posebno tako prijateljskih kao što je Uganda.

Kutese će imati seriju sastanaka u Beogradu, naročito sa ljudima koji se bave poslovima u oblasti privrede, kazao je Mrkić i izrazio nadu da će ova poseta doneti konkretne rezultate u pogledu planiranih privrednih aktivnosti Srbije i Ugande.

Zahvalivši Ugandi na principijelnoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Mrkić je istakao da Uganda ne namerava da menja stav po pitanju Kosova i Metohije.

Prema Mrkićevim rečima, u budućnosti su planirane posete najviših srpskih državnih predstavnika Africi i Ugandi.

Kutese je rekao da je danas potpisan sporazum kojim će se privrednici ohrabriti da međusobno posluju, uz sigurne investicije.

Podsetivši da Srbija i Uganda u potpunosti sarađuju na međunarodnom planu u mnogim oblastima, on je ocenio da dve zemlje treba da nastave sa jačanjem odnosa.

"Postoje velike mogućnosti za investiranje, u oblasti trgovine, turizma i mnogim drugim sektorima", rekao je Kutese, dodavši da neke srpske kompanije već posluju u Ugandi, ali da bi obim zajedničkog poslovanja trebalo povećati.

Kutese će, kako je saopštilo Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, tokom posete obići i nekoliko srpskih firmi koje se bave izvozom.

Predsednik Nikolić razgovarao je u maju, na marginama Samita Afričke unije u Adis Abebi, sa najvišim zvaničnicima Ugande.

 

Nastavak na Studio B...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.