Sa EU za sada samo „tehnički poslovi”

Izvor: Politika, 29.Feb.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa EU za sada samo „tehnički poslovi”

Tačan datum nastavka dijaloga o ukidanju viza, koji je najavljen za iduću nedelju, još nije poznat

Iako je Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije zadužen za evropske integracije, najavio početkom nedelje da će iduće sedmice naša delegacija otputovati u Brisel da razgovara o ukidanju viza za građane Srbije, ipak, tačan datum održavanja dijaloga još nije saopšten.

S obzirom na to da je posle sastanka naše delegacije i predstavnika Evropske komisije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u Briselu, 8. februara, bilo rečeno da će razgovori biti nastavljeni za dve-tri sedmice, a da, u međuvremenu, iz Brisela te najave niko nije stopirao niti odložio, očekuje se, kako objašnjava naš drugi izvor blizak Vladi Srbije, da će i zvaničan poziv za održavanje treće runde dijaloga o uslovima za stavljanje naše zemlje na „belu šengensku listu” uskoro stići.

Nije još poznato ni da li je Evropska komisija već sastavila „mapu” puta za bezvizni režim Srbije, u kojoj bi, prema onome što je preneto u saopštenju iz kabineta potpredsednika Đelića, nakon nedavnog briselskog sastanka posvećenog vizama, bio utvrđen precizan redosled ispunjavanja uslova za ukidanje viza za građane Srbije. Tada je rečeno da će komisija taj posao završiti do kraja februara, a da će Savet ministara EU pomenuti dokument usvojiti na zasedanju u martu.

Mapa treba da sadrži, naglašava naš izvor blizak Vladi Srbije, spisak uslova koje treba da ispunimo.

Inače, proces evrointegracije Srbije, posle 17. februara, kada su privremene kosmetske institucije jednostrano proglasile nezavisnost, u saradnji sa SAD i EU, a Srbija u prvi plan stavila borbu za poništenje kosovskog akta koji je protivan međunarodnom pravu, nalazi su u drugom planu i pod „velom ćutanja”.

Povodom pomenute najave potpredsednika vlade, obratili smo se na nekoliko drugihmerodavnih adresa, očekujući da ćemo od upućenih saznati nešto više o aktuelnim odnosima sa Evropskom komisijom. Ali, ostali smo bez odgovora. Niko iz krugova zaduženih za proces evropske integracije nije, naime, želeo da nam govori o onome što predstoji narednih nedelja u vezi sa budućim odnosima Srbije i EU. Pogotovu, ne zvanično.

Sudeći prema Đelićevoj tvrdnji, za naš list, da se upravo „definiše datum” nastavka razgovora o vizama, ali i po tome što je u Beogradu, pre dva dana, održan sastanak unapređenog stalnog dijaloga (koji je sa EU otvoren polovinom 2003. godine) može se zaključiti da nisu prestali svi poslovi Srbije sa Briselom. Bar ne oni koji se mogu opisati kao „tekući, odnosno tehnički”, za razliku od onih koji se odnose na naš politički hod prema EU i potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Istina, iz redova DS-a sve češće se čuje da evropski proces treba nastaviti. Premijer Vojislav Koštunica ističe, međutim, da Srbija u EU može „samo sa Kosovom, kao svojim sastavnim delom”.

Valja, pri tome, podsetiti i na činjenicu da od političke odluke svake države članice zavisi da li će ukinuti vize za naše građane, kao i na to da bi Brisel mogao i bez nas da kaže, i da mi ništa ne uradimo s tim u vezi, evo, ukidamo vam vize. Ovdašnji poznavaoci tog procesa isticali su, uostalom, u nekoliko navrata, da sve ono što radimo u vezi sa viznom liberalizacijom radimo u interesu naših građana, počev od pojačane kontrole na državnoj granici do readmisije.

Inače, Evropska komisija odlučila je 18. januara da počne dijalog o viznoj liberalizaciji za građane Srbije, jer je ocenjeno da su „tehničke pripreme u Srbiji dovoljno napredovale” i omogućile donošenje takve odluke. Taj dijalog je počeo 30. januara u Beogradu, kada je evropski komesar Franko Fratini najavio da bi građani mogli da putuju bez viza u Evropu početkom 2009. godine, a naša strana je isticala svoje očekivanje da će se to dogoditi do kraja ove godine.

Posle druge runde razgovora, održane u Briselu, 8. februara, u saopštenju iz kabineta potpredsednika Đelića, preneto je da je Žan Lui de Brauer, direktor Direkcije za migracije, granice i azil i glavni pregovarač za ukidanje viza Evropske komisije rekao da je Srbija ispunila većinu uslovaza belu šengensku listu.

Od Srbije se, naime, očekuju reforme u oblasti pravde, slobode i bezbednosti, odnosno da ispuni uslove koji su svrstani u četiri velike oblasti. One pokrivaju pitanja javnog reda i bezbednosti, kontrole državne granice i bezbednost putnih isprava, kao i ilegalnih migracija. Za naš ulazak na „belu šengensku listu” bitna je posebno readmisija, koja se, prema tvrdnjama upućenih, sprovodi bez ikakvih problema: sedmično se, kako saznajemo, u Srbiju po tom osnovu vraća pedesetak ljudi (uključujući tu i one koji dolaze iz zemalja koje nisu članice EU).

Skupština Srbije, inače, još nije usvojila zakon o strancima i o kontroli državne granice, koji su, pored zakona o putnim ispravama i o azilu, veoma važni za liberalizaciju viznog režima sa EU.

--------------------------------------------------------------------------

O vizama sa Rusijom i Japanom

Pored razgovora sa Evropskom unijom, o liberalizaciji viznog režima Srbija, takođe, razgovara i sa Ruskom Federacijom, ali i sa Japanom.

Pripreme za ukidanje viza za Rusiju (i obrnuto) privode se, kako saznajemo, kraju, pa se tekst bilateralnog sporazuma o uzajamnom putovanju građana bez viza može očekivati veoma brzo.

Biljana Čpajak

[objavljeno: 01.03.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.