Sa Briselom i o reformi pravosuđa

Izvor: B92, Beta, 13.Maj.2010, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa Briselom i o reformi pravosuđa

Beograd -- Delegacija Evropske komisije, krajem maja, ponovo u Beogradu razgovara sa predstavnicima pravosudnih vlasti o reizboru sudija, na koji je i sama imala zamerke.

Iz Brisela je najavljeno da će krajem maja u Beograd ponovo doći delegacija Evropske komisije da bi sa pravosudnim vlastima Srbije razgovarala o reformi pravosuđa. Ministarka pravde Snežana Malović ne očekuje neprijatne razgovore, iako su sa te visoke evropske adrese stizale kritike na račun tog procesa.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U izjavi za B92, ministarka pravde kaže da to i ne doživljava kao primedbu na celokupan proces reizbora.

Upravo sa predstavnicima Evropske komisije u Briselu su razgovarali predstavnici Društva sudija Srbije, koji kažu da je ovo bila još jedna prilika da prenesu svoje zamerke na reformu pravosuđa.

I pored primedaba Evropske komisije na račun reizbora sudija i tužilaca, ministarka pravde Snežana Malović kaže da je cilj i Srbije i evropskih partnera da taj proces bude uspešno završen.

Tokom boravka delegacije Evropske komisije u Beogradu, koji je planiran za kraj maja, reforma pravosuđa će svakako biti jedna od tema, ali Snežana Malović za B92 kaže da uprkos kritikama, po tom pitanju ne očekuje nikakve probleme.

"Uopšte ne doživljavam to kao primedbu na celokupnu reformu pravosuđa jer u prethodnim izveštajima je više puta istaknuto da je reforma pravosuđa u Srbiji neophodna”, podseća ministarka.

"Takođe, već smo postigli načelni dogovor o formiranju zajedničke radne grupe koju bi činili eksperti Evropske komisije i predstavnici relevantnih državnih institucija sa kojima ćemo nastaviti dalji rad, kako na reformi pravosuđa tako i na borbi protiv organizovanog kriminala”, najavljuje ona.

Šta bi mogla da bude poruka Evropske komisije tokom posete Beogradu, pitali smo predsednicu Društva sudija Srbije Draganu Boljević, koja se trenutno nalazi u Briselu i upravo sa njima razgovara.

"Zaista ne mogu da kažem jer nam nisu rekli. Oni su više želeli da čuju šta mi mislimo i oni drže jednu objektivnu poziciju”, kaže ona.

"Oni imaju jasnu sliku šta nije dobro urađeno, to je sasvim jasno, ali mislim da oni očekuju da naši zvaničnici praktično izađu sa listom aktivnosti i konkretnih mera i sa rokovima za te konkretne mere, koje treba ispoštovati da bi se ova stvar konačno rešila”, kaže Boljevićeva.

Predsednica Društva sudija navodi da su predstavnicima Evropske komisije preneli i na kakve je komentare u Srbiji naišlo pismo predsednika tog evropskog tela Žozea Manuela Baroza, u kome ukazuje na propuste prilikom reizbora.

"Objasnili smo im kakva je bila reakcija i kakvo je bilo praktično nipodaštavanje tog pisma od Boška Ristića, koji je član i Visokog saveta sudstva i Državnog veća tužilaca”, kaže Boljevićeva.

"Nesporno je da su u reformi pravosuđa greške napravljene, što je razumljivo, ali i da treba da se poprave i da je najgore poricati da greške postoje i odlagati problem”, smatra ona.

Jedna od osnovnih zamerki Društva sudija bila je to što nereizabrane sudije nisu dobile pojedinačna objašnjenja zašto dobijaju otkaz.

Ministarka Malović kaže da je slanje počelo ove nedelje, ali nije želela da otkrije da li su tačni navodi pojedinih medija da će zbog detalja iz tih obrazloženja pojedinim sudijama biti neprijatno, jer će im se na primer staviti do znanja da se zna da su bili kućni prijatelji sa nekim od okrivljenih.

"O onome što piše u samom obrazloženju neću da govorim, jer je to individualno pravo ili obaveza svakog kandidata koji je učestvovao u opštem izboru i koji nije prošao, a koji je podneo žalbu Ustavnom sudu”, poručuje Malovićeva.

"Visoki savet je od početka ove nedelje sukcesivno počeo da dostavlja odgovore, tako da u postupku pred Ustavnim sudom podnosioci žalbi će biti obaveštavani o individualnim obrazloženjima”, kaže ministarka.

Sledeće nedelje trebalo bi da bude održan prvi sastanak predstavnika Društva sudija sa ministarkom pravde, otkako je pre četiri i po meseca završen opšti reizbor nosilaca pravosudnih funkcija.

Snežana Malović kaže da sastanka do sada nije bilo jer je prvi poziv dobila tek pre dva dana, ali je u proteklom periodu, kako navodi, imala pojedinačne susrete sa ljudima iz tog udruženja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.