SUJETA Sukob u vlasti: Jadranka Joksimović hoće da smeni Tanju Miščević

Izvor: Blic, 31.Okt.2015, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SUJETA Sukob u vlasti: Jadranka Joksimović hoće da smeni Tanju Miščević

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u svađi je sa šeficom pregovaračkog tima Tanjom Miščević i ne želi je u ekipi zaduženoj za Brisel.

Upozorene da moraju da sarađuju

Kako “Blic” saznaje, zategnutom odnosu između dve ključne osobe za put Srbije ka Evropi, indirektno je kumovala briselska administracija, koja zbog ranije saradnje sa Miščevićevom sa njom uglavnom i kontaktira. To, međutim, izuzetno smeta ministarki jer smatra da je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ona ta preko koje treba da se realizuje sva politika vlade u vezi sa evrointegracijama.

Izvor “Blica” blizak kabinetu Jadranke Joksimović tvrdi da je zbog ovoga pre nekoliko meseci došlo i do svađe, i da je inicijalna kapisla za to bila obustava sredstava od 20 miliona evra od strane Evropske komisije iz IPA fondova Srbiji, zbog neadekvatnih kapaciteta naših institucija.

- Tada je sukob koji je tinjao, eskalirao jer je ministarka za to okrivila Tanju Miščević, tvrdeći da je nije obavestila u potpunosti o preprekama koje mogu Srbiji da blokiraju novac. Došlo je do žestoke svađe, pa je moralo i iz kabineta premijera da se interveniše da se smire strasti. Obe su upozorene da moraju da sarađuju, jer u suprotnom mogu da ugroze državnu politiku - kaže naš sagovornik, istakavši da ministarka smatra da Miščevićeva zloupotrebljava svoje ranije kontakte sa evropskom administracijom i da podstiče da se u komunikaciji zaobilazi Joksimovićeva.

- Ministarka je u jednom trenutku htela da smeni Miščevićevu, međutim zbog njene dobre potkovanosti i poznavanja evropske procedure, ali zato što je ona Vučićev izbor, nije smela da to uradi - objašnjava naš izvor.

Međutim, obe su juče negirale saznanja “Blica”, a ministarka Joksimović kazala je da je reč o netačnim i pogrešnim informacijama.

- U našoj strukturi koja se bavi poslovima evropskih integracija, jasno se znaju nadležnosti i kompetencije, nema bitnih razmimoilaženja i sve je prilično uigrano. Ako bi zaista postojao takav sukob i takve moje namere kao ministra, to pitanje bih već pokrenula na adekvatan način, jer veoma držim do političke odgovornosti koju kao ministar zadužen za EU imam, i veoma mi je važna koordinacija sa mojim saradnicima - rekla je Joksimovićeva.

Tanja Miščević je navela da sukoba nema i da „zajedno radimo ovaj veliki i složen posao i upravo smo svi angažovani na pregovarackim pozicijama za poglavlje 23 i 24.

Janjić: Neophodno jedinstvo tima

Politički analitičar Dušan Janjić navodi da se primećuje da u srpskom timu nešto ne funkcioniše jer se dešavaju propusti, posebno oko IPA fondova.

- Potreban nam je jak i jedinstven tim i to politički. Vlada mora sadašnju praksu, gde su državni činovnici spona Beograda i Prištine, da promeni i da te kontakte ostvaruje politička ličnost, odnosno ministar. Brisel sve zna, pa čak i za sitne čarke našeg tima, što može i da zloupotrebi - kaže Janjić za “Blic”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.