STRELKOV: Ukrajina će pokušati da vojno likvidira Novorosiju, napašće i Krim

Izvor: 011vodič.com, 15.Apr.2015, 01:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STRELKOV: Ukrajina će pokušati da vojno likvidira Novorosiju, napašće i Krim

JOŠ nije jasno: šta je stajalo iza dva poslednja pokušaja Ukrajinaca da zauzmu velika i strateški važna naselja između Donjecka i njegovog aerodroma – Peski i Spartak.
Možda se se njihovim kompletnim preuzimanjem dobiju nove izgledne tačke za napad na sam Donjeck. Jer, za takav napad bi bilo potrebno neuporedivo više vojske i ratne tehnike.
Šta se tačno događalo za vreme poslednjeg napada na Peski i Spartak, odnosno tokom borbi koje su potrajale celu prošlu noć, opisao >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << je poznati borac armije Donjecke Republike Aleksandar Žučkovski. Fakti prenose deo njegovog svedočenja:
„Kada sam se ja u sve uključio, naselje Peski su potpuno kontrolisali Ukrajinci koji su u moćnom naletu bili potisnuli naše iz neutralne zone i počeli da ih – moćnom paljbom iz tenkova i minobacača od 120 milimetara – potiskuju dalje, prema samoj periferiji.
Nešto slično se događalo i u Spartaku gde je naš bataljon „Vostok“ bio prinuđen da se povlači. Stvar je spasio komandir Givi koji je priskočio u pomoć iz aerodroma sa svojim ljudima i tri tenka. Oni su zaustavili Ukrajince, a to je dalo priliku i „Vostoku“ da se vrati.
Komandir Givi
Malo kasnije su naši artiljerijom dobro „preorali“ ukrajinski štab, pa prešli u kontranapd i vratili sve izgubljene pozicije u oba naselja. Ukrajinci su samo naselju Peski imali do 10 poginulih“.
Vojni analitičar Boris Rožin tvrdi da su Ukrajinci pokušali da priđu Donjecku i sa severozapada i da su zato tenkovima i pešadijom napadali pozicije armije DNR ispred železničkog depoa Donjeck-Severni i Volvo-centra.
Oba napada su odbijena, ali se pucalo i jutros pa su tela ubijenih ukrajinskih vojnika i u ranim popodnevnim satima ležala po ulicama i jarkovima.
Rožin tvrdi da je armija DNR imala „nekoliko ubijenih i do 50 ranjenih“.
Mada nije direktno komentarisao ove borbe vođene tokom preotekla dva dana, prvi ministar odbrane Donjecke Republike Igor Strelkov upozorio je da Rusiju čeka rat i objasnio sopstvenu procenu:
„Ukrajina pokušava, a tek će ozbiljno pokušati da potpuno likvidira Novorosiju. A pošto Rusija ne može dozvoliti uništenje Novorosije – odnosno genocid ruskog naroda – Moskva može biti uvučena u rat. Koliko će i kako biti uvučena – još je prerano da se govori. Međutim, apsolutno je van svake sumnje da Ukrajina ima nameru da ratuje protiv Rusije.
Čak i u slučaju da joj Novorosija bude poklonjena – Ukrajina će pre ili kasnije početi rat za Krim. Ne sme se zaboravljati da su prevrat u Kijevu platili Amerikanci i da današnja ukrajinska vlast njihova marionetska vlast koja je i formirana za konflikt sa Rusijom, naravno – i ratni. Zato Ukrajina ne pravi ni najmanje ustupke“.
The post STRELKOV: Ukrajina će pokušati da vojno likvidira Novorosiju, napašće i Krim appeared first on Politika.

Nastavak na 011vodič.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.