STEFANOVIĆ ZA PRESE: Austrija i Srbija tesno će sarađivati u borbi protiv ekstremista!

Izvor: Kurir, 21.Mar.2015, 12:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

STEFANOVIĆ ZA PRESE: Austrija i Srbija tesno će sarađivati u borbi protiv ekstremista!

U hapsenju Tutinca Mirsada Omerovića u Beču, koji se vodi kao glavni osumnjičeni jedne mreže prikupljača novčanih sredstava i boraca za Islamsku državu, Srbija je tesno sarađivala sa austrijskom policijom, objasnio je Nebojša Stefanović

BEČ - Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ukazao je da u Srbiji, od usvajanja zakona koji zabranjuje borbu u drugim zemljama, opada broj osoba koje se priključuju radikalnim grupama, dodajući da ekstremisti >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << iz Srbije najpre putuju u Beč, koji je centar odakle idu dalje u džihad.

"Većina muslimana nisu teroristi i bitno je to pojasniti. U Srbiji je tri do četiri odsto stanovništva muslimanske vere, i oni dolaze iz regiona Raške. Usvojili smo novi zakon koji kažnjava borbu u drugim zemljama. Broj osoba koje se priključuju radikalnim grupama opada. Međutim, činjenica je da ekstremisti iz Srbije, najpre putuju za Beč, koji je je centar odakle nastavljaju put u džihad”, objasnio je Stefanović u intervjuu bečkom dnevniku Prese.

On je ukazao da pojedine informacije ukazuju na to da je Beč jedna vrsta čvorišta za džihadiste. Dodajući da austrijska policija ozbiljno radi u vezi ove teme, on je rekao da dve zemlje razmenjuju informacije o svim osobama koje bi mogle biti deo te organizacije.

Upitan da li te grupe imaju korene u Sandžaku jer tamo postoje nerešeni politički problemi, odnosno srpska vlada se tom regionu nije dovoljno posvetila, Stefanović je kazao da to ne može da se kaže i da je specifični problem ekstremizma vezan za to.

„Predstavnici muslimanske manjine u regioni Raške zastupljeni su u vladi Srbije. Pokušavamo da rešimo probleme regiona. Nezaposlenost je jedan od najvećih. Međutim to nije samo problem Raške. Naša vlada mora da se suoči sa velikim ekonomskim izazovima, i uspeli smo da smanjimo nezaposlenost, ali moramo još više u tom pravcu činiti“, rekao je srpski ministar unutrašnjih poslova.

„Mi smo spremni da sa Bosnom sarađujemo u borbi protiv terorizma. Dolazi vreme u kojem više ne možemo gledati samo u prošlost, već u budućnost, koja je u EU“, podvukao je Stefanović.

U vezi slučaja hapsenja Tutinca Mirsada Omerovića u Beču, koji se vodi kao glavni osumnjičeni jedne mreže prikupljača novčanih sredstava i boraca za Islamsku državu, on je objasnio da je Srbija s tim u vezi veoma tesno sarađivala sa austrijskom policijom.

Mirsad Omerović je 2010. više puta putovao u i iz Srbije. Inače je mnogo putovao, i kasnije smo saznali da je deo tih putovanja vezan sa organizacijom terorističkih grupa. Te osobe većinom nisu deo vojnih grupa, ali šire poruke mržnje i inspirišu druge da odu u Siriju ili Irak, kako bi se borili. Trenutno smo skoncentrisani na njih”, poručio je Stefanović.

On je dalje preneo da se Omerović, koji je delovao u bečkoj džamiji „Altun Alem“, posle svađe sa Ademom D., priključio grupi iz Bangladeša u glavnom gradu Austrije, u čijoj džamiji je od septembra prošle godine držao propovedi.

Mnogi od onih sa kojima se okružio, prema rečima ministra, regrutovano je za džihad u Siriji. On je, kako je podvukao Stefanović, bio jedan od njihovih ideoloških vođa.  U vezi ilegalne migracije on je ukazao da je Srbija uhapsila mnoge bande krijumčara ljudi, te da se sprovode zajedničke patrole sa mađarskom policijom. Takođe je objasnio da se ljudima šalju poruke da ne traže pod lažnim preduslovima u jednoj zemlji azil odakle će 99 odsto biti vraćeno.

„Ne investirajte sav svoj novac u tako nešto“, poručio je Stefanović.

Nastavak na Kurir...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.