Izvor: B92, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SSP u funkciji odbrane Kosova"

Beograd -- Božidar Đelić kaže da je parafirani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU u funkciji politike Beograda prema Kosovu.

"Upravo potpisujući Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju borimo se za Kosovo i Metohiju i stabilnu i jaku Srbiju", rekao je potpredsednik Vlade Božidar Đelić. Vicepremijer je rekao da sva drugačija tumačenja Sporazuma predstavljaju pokušaj protivnika evropske Srbije da manipulišu jednim izuzetno važnim i korisnim ugovorom i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da ospore politiku Vlade i predsednika Srbije Borisa Tadića.

Đelić je ukazao na tekst Sporazuma, objavljenog na veb-stranici Vlade Srbije, u čijoj se preambuli od Srbije i Evropske unije traži da poštuju načela međunarodnog prava, Povelju UN, načela OEBS-a i Završni akt iz Helsinkija.

"Dakle, traži se da se poštuju isti oni dokumenti koji su kamen temeljac odbrane našeg teritorijalnog integriteta. Drugim rečima, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kroz preambulu nedvosmisleno unapređuje odbranu našeg teritorijalnog integriteta", rekao je Đelić.

Član 135 sporazuma, prema njegovim rečima, pominje da je deo Srbije - Kosovo i Metohija - pod međunarodnom upravom po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN na čijoj primeni Srbija dosledno insistira, i ni na koji način ne prejudicira resenje statusa Pokrajine.

"Sporazum nedvosmisleno nalaže da ugovorne strane, a to su sve članice EU, odnosno Evropska komisija, moraju da reše pitanje statusa u skladu sa rezolucijom 1244, a sama ta rezolucija u tri navrata ponavlja suverenitet na Kosovu i Metohiji", rekao je Đelić.

Komentarišući nagoveštaje iz međunarodne zajednice da bi EU mogla da uputi svoju civilnu misiju na Kosovo uprkos protivljenju Srbije, Đelić je objasnio da "ozbiljna politika ne prejudicira ishode već se sprema da ih spreči".

"Bilo kakva misija EU mora da bude odobrena rezolucijom Saveta bezbednosti UN", rekao je Đelić.

Vicepremijer je međutim skrenuo pažnju na činjenicu da je cilj Srbije da potpise Sporazum o stabilizaciji i pridruzivanju do kraja januara.

"Postoje barem dve zemlje koje žele da Mladić bude u Hagu pre nego što se Sporazum potpiše, a to su Holandija i Belgija, i mi se borimo da pridobijemo i njihovu podršku", rekao je potpredsednik Vlade Srbije.

Ukoliko u samoj EU bude stvoren konsenzus, Sporazum bi mogao biti potpisan 28. januara u Briselu na redovnom sastanku Saveta EU, na nivou ministara spoljnih poslova Unije.

"EU da poštuje parafirani SSP"

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je danas da bi Evropska unija poništila parafirani Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa Srbijom, ukoliko bi 28. januara donela odluku o slanju misije Evropske unije na Kosovo.

Mladenović je kazao da "EU mora i kada je u pitanju Srbija da se strogo pridržava vlastitih osnivačkih akata koji garantuju teritorijalni integritet i suverenitet svih država sa kojima unija sklapa sporazum, pa tako mora strogo da poštuje parafirani sporazum sa Srbijom".

On je kazao da bi odlukom o slanju misije Evropske unije na Kosovo za sprovođenje odbačenog plana Martija Ahtisarija, EU poništila parafirani Sporazum o asocijaciji i stabilizaciji sa Srbijom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.