SSP iz potpuno različitih uglova

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Maj.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SSP iz potpuno različitih uglova

BEOGRAD, GRAČANICA - Dan nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju reakcije u srpskoj, a i svetskoj javnosti se kreću od odobravanja do potpunog negiranja. S jedne strane, DS i G17 Plus ocenjuju da je ovaj potez samo ojačao srpsku poziciju dok sa strane DSS-a i SRS stižu najave da će nakon izbora krenuti sa poništavanjem SSP-a. Ono što zabrinjava su i podeljena mišljenja Srba na Kosovu koji na različit način vrednuju uticaj SSP-a na svoju budućnost. Slične reakcije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << stižu i iz regiona, pogotovu iz muslimanskog rukovodstva u Bosni koje je potpisiavnje SSP-a sa Srbijom doživelo kao lični šamar i nagradu Srbiji dok je Bosna prisiljena da čeka i ako je pre Srbije ispunila sve uslove.

Koštunica: Solanina „mačka u džaku"

Predsednik Vlade Srbije i lider Demokratske stranke Srbije Vojislav Koštunica izjavio je za današnje Novosti da postoje pravne procedure da se poništi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a da će oni koji su ga potpisali snositi odgovornost pred institucijama, ali i pred građanima i biračima.

"Svako ko stavi potpis na Solaninu 'mačku u džaku' pristaje na Renove dobrosusedske odnose Srbije sa Kosovom", ocenio je Koštunica.

On je istakao da je Srbija suštinski podeljena, što unosi ozbiljnu nestabilnost.

"Srbiji je potrebna čvrsta garancija da joj Brisel neće tražiti da odustane od Kosova, kako bi, kao na pijaci, ušla u EU", rekao je on.

Upitan šta će se promeniti u državnoj politici prema EU, ukoliko on bude stožer nove vlade, Koštunica je rekao da će nova vlada sa Unijom da razjasni gde su granice Srbije.

On je rekao da će se DSS pridržavati svog principa da će o postizbornim koalicijama razgovarati posle izbora

SNV severnog Kosova i SNV centralnog Kosova oštro suprostavljeni

Srpsko nacionalno veće (SNV) severnog Kosova ponovilo je danas u saopštenju da je potpisivanje SSP "klasična izdaja Kosova i Metohije u režiji Borisa Tadića".

SNV severnog Kosova smatra "da je predsednik Tadić da bi sačuvao vlast i želeći da mu ovaj Sporazum donese neki politički poen u predizbornoj kampanji, a zarad ministarskih fotelja, žrtvovao šestinu državne teritorije."

SNV severnog Kosova ovakvo ponašanje Borisa Tadića ocenjuje "kao izdaju srpskih nacionalnih i državnih interesa", zbog čega će mu, kako se navodi u saopštenju, "istorija sigurno odrediti pravo mesto"

Predstavnici Srpskog nacionalnog veća (SNV) centralnog Kosova pozdravili su danas odluku predsednika Srbije Borisa Tadića vezanu za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dok je SNV severnog Kosova ponovilo i danas kritike na njegov račun.

Predstavnici SNV centralnog Kosova čiji je potpredsednik Rada Trajković izrazili su zadovoljstvo zbog potpisivanje SSP sa EU jer je, kako je ocenjeno, EU smogla snaga da takav ugovor ponudi našoj zemlji.

Ona je kritikovala nastupe predstavnika SNV severnog Kosova, ocenjujući da su se reakcije SNV na severu u poslednje vreme svele, ne na borbu protiv nezavisnosti Kosova, već na stranačku borbu koja je usmerena na podršku projektima koje promoviše "narodnjački blok".

Prema rečima lidera Srpske liste za Kosovo i Metohiju Olivera Ivanovića, "ako Srbija nastavi ovim putem i u naredne četiri, eventualno pet godina, postane punopravna članica EU, može ponovo otvoriti pitanje statusa Kosova i Metohije u EU".

"Onda ona može limitirati svaki dalji potez nove administracije u Prištini", rekao je Ivanović i ukazao da će, s druge strane, kosovski Albanci imati ozbiljan izazov.

"Mislim da će tada većina njih razmišljati razumno i racionalno, zaboraviće na tu svoju kvazinezavisnost i tražiće srpski pasoš, jer im on garantuje i punu integraciju u EU, nalaženje novih radnih mesta i bolji standard", predvideo je Ivanović.

Đelić: Srbija za četiri godine u EU

Potpredsednik Valde Srbije Božidar Đelić izrazio je danas uverenje da će Srbija, pošto je potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, za četri godine ući u EU. "Potpisivanje Sporazuma je vrhunski čin patriotizma onih koji su juče bili u Luksemburgu", rekao je Đelić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

On je dodao da "to predstavlja samo ključnu i važnu stanicu za našu zemlju na putu ka EU", a da je "puna, praktična primena Sporazuma u rukama građana Srbije koji o tome odlučuju 11. maja na izborima".

Šutanovac: Niko nas nije uslovljavao priznavanjem Kosova

Ministar odbrane Srbije i potpredsednik Demokratske stranke Dragan Šutanovac izjavio je za današnji Blic da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju dobra vest za sve građane Srbije i konačno opredeljuje one koji su za i one koji su protiv Evrope.

"Samo Srbija u EU može da sačuva Kosovo. Niko nam iz EU nije stavio priznavanje nezavisnosti Kosova kao ulazak u EU", naglasio je Šutanovac.

Isključivo jaka i stabilna Srbija, ekonomski razvijena, dodao je Šutanovac, može da štiti svoje interese, kako na prostoru Srbije, tako i van njene teritorije.

Prema njegovim rečima, premijer Vojislav Koštunica je ovaj sporazum nazvao "Solaninim" i tako pokazao da njegov cilj nije EU.

"Naravno, nije rekao koji je njegov cilj i njegova ideja. U kampanji od narodnjaka ne možete čuti šta oni nude Srbiji, već samo kako tumače pojedine izjave, iznose optužbe", dodao je Šutanovac.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.