Izvor: B92, 05.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS traži smenu Vlade zbog Tolimira

Beograd -- Poslanička grupa SRS podnela Skupštini zahtev da se glasa o nepoverenju Vladi zbog "laži da je Zdravko Tolimir uhapšen u RS".

Neposredno pred početak sastanka Odbora za bezbednost, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić saopštio je da je poslanička grupa te partije predala zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi zbog toga što SRS zna da je Tolimir uhapšen na Bežanijskoj kosi u Beogradu.

"Očigledno je da vlada Vojislava Koštunice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i Borisa Tadića želi da Srbijom vlada uz pomoć laži i obmana i medija koji su spremni da joj služe po svaku cenu", rekao je on.

"Bezočno nas lažu predstavnici Vlade kad kažu da je general Tolimir uhapšen u pograničnoj zoni između Republike Srbije i Republike Srpske, na teritoriji Republike Srpske", rekao je Nikolić.

"Mi imamo nekoliko svedoka hapšenja u noći između 30. i 31. maja, koje se odigralo u 3.15, u iznajmljenom stanu u Ulici Živojina Lukića Vajara broj 7, na Bežanijskoj kosi u Beogradu", rekao je on.

"Po izjavama svedoka, komšija u stanu u kome je uhapšen general Tolimir, jasno je da je bar mesec dana ranije taj stan bio pod potpunom prismotrom, da je BIA znala gde se nalazi Zdravko Tolimir, ali da je čekala dan kada će izvršiti njegovo hapšenje", rekao je Nikolić.

Prema Ustavu Srbije, zahtev za izjašnjavanje o nepoverenju Vladi ili pojedinom članu Vlade može zatražiti najmanje 60 narodnih poslanika.

Predlog za glasanje o nepoverenju Vladi ili pojedinom članu Vlade Skupština razmatra na prvoj narednoj sednici, a najranije pet dana po podnošenju predloga. Nakon okončanja rasprave glasa se o predlogu.

Narodna skupština je prihvatila predlog za izglasavanje nepoverenja Vladi ili članu Vlade ako je za njega glasalo više od polovine od svih narodnih poslanika.

Ako Narodna skupština izglasa nepoverenje Vladi, predsednik Republike je dužan da pokrene postupak za izbor nove vlade.

Podrška SPS-a, ostali protiv, LDP naknadno

Poslanici SRS-a tražili su od predsednika Odbora za bezbednost Ivice Dačića da pozove ministre policije i odbrane i šefa BIA da podnesu izveštaj o hapšenju Zdravka Tolimira.

Neophodno je razjasniti šta se tačno dogodilo, kaže Dačić i dodaje da će socijalisti podržati inicijativu radikala za rušenje Vlade.

"Ovde je samo u pitanju da li je bilo izručenje Haškom tribunalu ili je bilo izručenje Republici Srpskoj ili general Tolimir uopšte nije uhapšen u Srbiji! I oko toga je neophodno razjašnjenje i da li bilo ko osim naših organa bezbednosti ima pravo da učestvuje u hapšenju bilo koga", kaže Dačić.

"Mi te informacije ne možemo da dobijemo u međusobnom razgovoru, nego samo od nadležnih državnih organa. I mi smo uvek za rušenje vlade, mi smo opoziciona stranka", rekao je Dačić.

"Pridružićemo se tom zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi Republike Srbije jer mi nismo ni glasali za ovu vladu i rušenje Vlade je naš prvi politički zadatak", rekao je Dačić.

Potredsednik Odbora i poslanik DSS-a Dragan Šormaz veruje u zvaničnu verziju hapšenja, koju su izneli predstavnici Srbije i Republike Srpske. "Pa, šta mislim o tome šta traže radikali? Rekao je sam Odbor za odbranu i bezbednosot, znači inicijativa im nije prošla", rekao je on.

"Mi smatramo da ono što su rekle Republika Srbija i Republika Srpska da je to tako. To smatra i većina članova Odbora i zašto bismo onda tražili da naknadno daju neki izveštaj. Kada dođe vreme za to, oni će sigurno podneti izveštaj i o tome i o svemu ostalom", kaže Šormaz.

"Možda će danas još neko biti od optuženih uhapšen, otkud znamo, šta sad treba da pričamo svaki dan o tome", pita se on.

"To su ljudi koji se nalaze na međunarodnim poternicama i mi smo dužni da ih, po našim zakonima, kao država isporučujemo, a isto tako i Republika Srpska i Bosna i Hercegovina i Hrvatska, tako da ne vidim u čemu je problem uopšte", kaže on.

"Tolimir ima pravo da se brani na način na koji sam želi i ja ne želim da to komentarišem", rekao je Šormaz.

Funkcioner Liberalno-demokratske partije Nenad Milić izjavio je da će ta stranka naknadno odlučiti da li će podržati zahtev Srpske radikalne stranke za izglasavanje nepoverenja vladi. "To ćemo tek odlučiti, tek je stigao zahtev", kazao je Milić.

Konstituisan Savet za bezbednost

Predsednik Srbije Boris Tadić predsedavao je danas konstitutivnoj sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, saopštila je pres-služba predsednika.

Sednici su prisustvovali premijer Vojislav Koštunica, ministri pravde, policije i odbrane Dušan Petrović, Dragan Jočić i Dragan Šutanovac.

Sednici su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Zdravko Ponoš, kao i direktori Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović, Vojno-bezbednosne agencije Svetko Kovač i Vojno-obaveštajne agencije Zdravko Jelisavčić.

Redovna sednica Saveta za nacionalnu bezbednost biće zakazana za sledeću nedelju, navodi se u saopštenju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.