SRS sutra lepi plakate sa Mladićem

Izvor: B92, 25.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS sutra lepi plakate sa Mladićem

Beograd -- Poslanici SRS lepiće sutra u podne plakate sa natpisom "Bulevar Ratka Mladića" u Bulevaru AVNOJ-a.

U znak protesta zbog hapšenja osoba koje su ih lepile prošle nedelje, radikali će plakate sa imenom haškog optuženika, za kojim vlasti tragaju, lepiti po Novom Beogradu, na uglu ulica Španskih boraca i Bulevar AVNOJ-a, čije je preimenovanje u Bulevar Zorana Đinđića u toku. Radikal Aleksandar Vučić pozvao je juče omladince DS-a da, "ako smeju", dođu da cepaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << plakate.

Radikali su u Bulevaru AVNOJ-a danas lepili poziv građanima da dođu sutra na ugao dve ulice u 11.30 kako bi učestvovali u akciji "Sloboda u 5 do 12".

I organizacija "Familija srpskih navijača" održaće protesni skup u u znak podrške aktivistima organizacije "1389", koji su lepili plakate sa imenom Ratka Mladića, o čemu možete čitati u drugoj vesti.

Plakat sa imenom Ratka Mladića pojavio se danas i u skupštinskoj sali, kada ga je poslanik SRS Dragan Todorović pokazao sa govornice i poručio da pokazivanje i lepljenje plakata nije razlog za hapšenje jer time nije prekršen zakon.

Ratko Mladić je optužen pred Haškim tribunalom zbog zločina u BiH i počinjenog genocida nad oko 8.000 srebreničkih Muslimana. U bekstvu je od pravde 12 godina.

O plakatima i u Skupštini

Šef poslaničke grupe SRS Tomislav Nikolić rekao je u parlamentu da su oni koji su lepili plakate poslati u zatvor pod optužbom da su uznemiravali građane, iako se građani, kako je naveo, nisu bunili.

Zašto nisu uhapšeni oni koji su se okupljali da potpišu peticiju za promenu naziva Bulevara AVNOJ-a u Bulevar Zorana Đinđića, upitao je Nikolić u parlamentu.

Ministar pravde Dušan Petrović izjavio je danas da je Srbija obavezna i po unutrašnjem i po međunarodnom pravu da učini sve što je u njenoj moći da svako ko je optužen za ratne zločine bude priveden pravdi.

Povodom pokazanog plakata u skupštini, Petrović je rekao da su time radikali pokazali svoje neslaganje sa pravnim poretkom i svoj jasan vrednosni stav.

Petrović je, povodom najave radikala da će lepiti plakate sa imenom Ratka Mladića dodao da u Srbiji svojim poslom treba da se bave i pravosudni organi i oni nadležni za utvrđivanje prekršajne odgovornosti, istakavši da će on podržati svaku primenu zakona.

Poslanik Koalicije oko LDP Vesna Pešić ocenila je, povodom nedavnog sličnog događaja u toj ulici, da "pojava plakata na kojem je pisalo Bulevar Ratka Mladića nije pitanje nekog incidenta, nego je to brutalizacija našeg društva".

Pešićeva je rekla da je "brutalizacija to što neko stalno stoji iza zločina" i dodala da "i Skupština Srbije podleže toj vrsti brutalizacije".

Šef poslaničke grupe G17 plus Suzana Grubješić smatra da je najavljeno lepljenje plakata sa imenom Ratka Mladića, "čuveni marketinški potez radikala - da prvo najave sa skupštinske govornice akciju, a potom je sprovedu u delo".

"Oni najbolje znaju zašto bi umesto imena ubijenog prvog demokratskog premijera lepili plakate osumnjičenog za ratne zločine", rekla je Grubješić izrazivši nadu da sutra neće doći do incidenata.

Zamenik šefa poslaničkog kluba SPS Žarko Obradović rekao je da ne vidi ništa loše u nameri radikala da sprovedu akciju lepljenja plakata ni u načinu na koji su najavili da će to uraditi.

Nismo primetili da se demokratska javnost uznemirila a kamoli da je tužilac reagovao kada su u Požarevcu članovi Otpora lepili plakate sa nazivom "Ulica žrtava Slobodana Miloševića", napomenuo je Obradović i primetio da je "postojanje dvojnih aršina realnost Srbije".

Nakon potpisivanja peticije, krajem prošle godine, gradske vlasti pokrenule su proceduru za izmenu naziva Bulevara AVNOJ-a. Tu promenu je prošle nedelje odobrio novi ministar državne uprave i lokalne samouprave Milan Marković.

"Večiti resurs za pogoršanje"

Najava Aleksandra Vučića takođe lepiti plakate otvorena je provokacija, smatra predsednik Skupštine Oliver Dulić.

Posle Vučićevog poziva aktivistima Demokratske stranke, čiji je Dulić član, da, ako su hrabri, dođu i pokidaju plakate koje će lepiti, jer ih, kako je rekao, jedva čekaju, Dulić je izjavio da se problemi moraju rešavati dijalogom.

On je rekao da društvo opterećuju mnoge zaostavštine iz prošlosti i da je među njima očigledno saradnja s tribunalom u Hagu.

"Očigledno da je i to, kao i pitanje Kosova i neke druge stvari, večiti resurs za one koji hoće da pogoršaju odnose u društvu. Nadam se da neće doći do ni do kakvih incidenata, oni neka zalepe plakate", kaže on.

"Siguran sam da će tu biti nekih reakcija društva i javnosti. Nadam se da toga neće biti u Skupštini, a ako bude, ja nisam čovek koji će ulaziti u bilo kakvu vrstu verbalnih diskusija s ljudima koji ne žele da poštuju pravila kuće i pravila lepog ponašanja. Prekinuću sednicu dok se ne uvede neophodan red", kaže Dulić.

DS: Policija da reaguje a mi i dalje pobeđujemo

Opštinski odbor Demokratske stranke Novog Beograda očekuje da će nadležni organi podneti prekršajne prijave protiv predstavnika radikala koji su najavili da će sutra u Bulevaru Zorana Đinđića lepiti plakate sa imenom Ratka Mladića.

"Nakon što je pre dva dana najavio da će SRS 'kada dođe na vlast' dozvoliti nelegalnu prodaju i šverc na ulicama Novog Beograda, (generalni sekretar radikala) Aleksandar Vučić sada priziva sukobe na ulicama naše opštine", navodi se u saopštenju Demokratske stranke.

Opštinski odbor demokrata Novog Beograda osudio je takvo ponašanje radikala i dodao da na takve aktivnosti neće odgovoriti "na način na koji oni (radikali) priželjkuju".

"Sa radikalima ćemo se i dalje takmičiti na izborima i, kao i do sada, pobeđivati ih na Novom Beogradu", navodi se u saopštenju.

LDP: Policija da spreči radikale

Mladi Liberalno-demokratske partije Novog Beograda obratili su se policiji Novog Beograda sa zahtevom da spreči akciju ponovnog lepljenja plakata.

"Mladi LDP-a smatraju da nijedan plakat sa imenom lica optuženog za ratne zločine ne sme da se pojavi u ulici koja nosi ime premijera Đinđića, kao ni na jednom drugom mestu u gradu, jer su takvi plakati uvreda za svakog pristojnog građanina i građanku Srbije, koji svoju budućnost vide u Srbiji koju je želeo Zoran Đinđić, a ne u Srbiji koju je stvorio Ratko Mladić", saopštava omladina LDP-a.

Oni podržavaju akciju hapšenja osoba koje su u noći između 21. i 22. maja lepile plakate sa imenom Ratka Mladića u Bulevaru AVNOJ-a.

"Mladi LDP-a će u vreme za kada je najavljena akcija lepljenja plakata sa imenom Ratka Mladića, u 10 sati u subotu, Bulevarom Zorana Đinđića deliti letke sa porukom 'Nije gotovo', jer presudom atentatorima na Zorana Đinđića nije završena borba sa političkim snagama Srbije koje su ovaj atentat osmislile i podržale", kaže se u saopštenju.

Analitičari: Šteta za imidž Srbije

Najnovija kampanja podrške Ratku Mladiću, koju je pokrenula Srpska radikalna stranka, nanosi štetu imidžu Srbije i ta šteta je još veća u trenucima kada da donosi odluka o budućem statusu Kosova, kaže za B92 sociolog Milan Nikolić.

Negativne posledice „političke sabotaže" radikala osetiće vremenom i oni slojevi društva koji ih u ovom trenutku podržavaju, ocenjuje Nikolić.

Podrška generalu Ratku Mladiću koji je pred Haškim tribunalom optužen za genocid i ratne zločine u Bosni, mahanje natpisima sa njegovim imenom i nove akcije podrške beguncu, koje se najavljuju i u skupštini, Milan Nikolić vidi kao kampanju sabotiranja političkih protivnika na vlasti.

Uz napomenu da im niko ne može uskratiti pravo da o Ratku Mladiću imaju svoje mišljenje, Nikolić kaže da, šire gledano, takav njihove akcije imaju ozbiljne posledice za sliku koja se stvara o Srbiji.

"U kontekstu svih političkih događanja u svetu i Evropi posebno, u senci onoga što se dešava sa Kosovom, ovo guranje prsta u oko Haškom tužilaštvu jeste samo rad u korist sopstvene štete, a ovde se ne radi o šteti radikalne strane, radi se o šteti države Srbije i svih građana koji u njoj žive", kaže Nikolić.

Istraživanja pokazuju da su ciljna grupa kampanja radikala, siromašniji, lošije obrazovani građani kao i populacija izbeglica i raseljenih lica.

Istovremeno, reč je o građanima čija teška materijalna situaciji nikako ne doprinosi pogoršavanje položaja Srbije u međunarodnoj zajednici.

Za posmatrače iz sveta, radikali su predstavnici političke elite u Srbiji kaže Nikolić.

Podsetimo, predstavnici SRS-a članovi su delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope. Kada je Srbija postala članica 2003. godine, obavezala se da prihvati i promoviše vrednosti te najstarije evropske institucije.

Jedna od njih je i vladavina zakona, koja podrazumeva da umesto javne glorifikacije, optuženi za zločine budu pred sudovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.