Izvor: B92, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS prijavio N. Kandić, Matića...

Beograd -- Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić u ime stranke je podneo više krivičnih prijava.

Nikolić je u podneo republičkom javnom tužiocu krivičnu prijavu protiv više lica, između ostalih direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić i glavnog i odgovornog urednika B92 Verana Matića zbog, kako je navedeno, širenja lažnih vesti.

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je ranije da je Nikolić umešan u zločin nad civilima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u hrvatskom selu Antin 1991.

Zamenik Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić je rekao pred okupljenim novinarima i svojim pristalicama, da hajka započeta posle emitovanja filma o ubistvu šestorice Srebreničana mora da prestane: "Vi znate šta se sve desilo u Srbiji od kada je ta laž lansirana. Još je samo falilo da izađe narod na ulice i da se istučemo između sebe. Ako se ne bih branio i vi biste mogli da pomislite da nešto krijem. SRS neće trpeti nijednog svog člana za koga se bilo kad ustanovi da je došao u sukob sa zakonom, a kamo-li da trpi mene, zamenika predsednika ukoliko sam zaista počinio ratni zločin".

Kandić: Prijava će pomoći otkrivanju istine

Reagujući na krivičnu prijavu, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo u izjavi za medija kaže da će podnošenje krivične prijave napraviti određeni pomak ka razjašnjavanju onoga što se zaista dogodilo u Antinu, s obzirom na to da su gotovo sve institucije Srbije, kao i vojna bezbednost navodno utvrdile da ne poseduju dokumente koji povezuju ili terete Tomislava Nikolića sa ratnim zločinima.

"Ako se ima u vidu da je Tužilaštvo za ratne zločine već otvorilo predkrivični postupak u vezi sa počinjenim ratnim zločinima u Antinu, suđenje je zapravo jedini način da se dođe do dokumentacije koja je trenutno u posedu vojnih službi bezbednosti. Jedino na osnovu toga se može utvrditi koje su jedinice bilo prisutne u Antinu kada su počinjeni zločini, i gde se u to vreme nalazio Tomislav Nikolić, s obzirom da su on i njegova stranka poslednjih dana davali o tome krajnje protivrečene podatke", kaže se u izjavi Nataše Kandić.

"Na sudu ćemo konačno imati priliku da dođemo do odgovarajućih činjenica, ali je već sada upadljivo da se Tomislav Nikolić više ne hvali ratnim podvizima i 'dokazivanjem svog četništva u ratu' što je svojevremeno javno činio i sa skupštinske govornice".

Advokat: Važna reakcija nadležnih organa

Pravni zastupnik B92, Slobodan Kremenjak, kaže da svako ima pravo da podnese krivičnu prijavu ako smatra da postoji krivično delo, ali da je važna reakcija nadležnih organa, a ne samo podnošenje krivične prijave:

"Vest će u stvari tek biti onog trenutka kada nadležno tužilaštvo bude odlučilo nešto po toj krivičnoj prijavi. Za sada zaista ne možemo ništa da izjavimo, zbog toga što to B92, niti Veran Matić nisu primili zvanično reagovanje od bilo kog državnog organa. Sve što znamo saznali smo preko medija".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.