Izvor: B92, 12.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS napustio skupštinske odbore

Beograd -- Ovaj potez SRS-a jeste posledica preinačenja tek donete odluke skupštinskog odbora. Ministri SCG ostaju na funkciji još 45 dana.

Dvočasovna sednica Administrativnog odbora posvećena regulisanju statusa funkcionera i zaposlenih u administraciji dosadašnje državne zajednice završena je s dva glasanja s različitim ishodom. Dok je predsedavajući Tomislav Nikolić razgovarao sa sirijskim ambasadorom,članovi odbora preinačili su tek donetu odluku i ministrima iz >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Saveta ministara omogućili da ostanu na funkciji još 45 dana

Nezadovoljni takvim odlukama, radikali su odlučili da napuste sve skupštinske odbore.

Administrativni odbor Skupštine Srbije konastatovao je prestanak mandata poslanicima nekadašnjeg parlamenta državne zajednice koje je delegirala Srbija. Isti odbor je odlučio da ti poslanici još šest meseci imaju prava na platu. Međutim, odluka o prestanku mandata ministara Srbije i Crne Gore odložena je za 45 dana, do isteka Odluke o preuzimanju nadležnosti državne zajednice. Sve to rezultat je drugog kruga glasanja, jer se neko od nadležnih setio da je prvim izglasavanjem prekršen zakon.

Da je Odbor na čijem se čelu nalazi promenio odluku donetu dok je on predsedavao, Tomislav Nikolić iz Srpske radikalne stranke saznao je od novinara: "Narodni poslanici SRS-a neće učestvovati u radu odbora Narodne skupštine, čak ni onda kada oni imaju kvorum. Neka skupštinska većina izvrši još jedan udar na Skupštinu, neka nas sve poizbacuju iz tih odbora, neka izaberu svoje, ali ovo zaista više ne može da se trpi. Ako ja kao predsednik Odbora više ne smem da izađem zato što imam drugu obavezu, postavljam pitanje što nisu smeli da glasaju pre 15 minuta, dok sam ja bio tu, za odluku koju su želeli".

Sednici Administrativnog odbora prisustvovao je i šef poslanika Demokratske stranke Dušan Petrović. Ni on nije imao razumevanja za odluku koja je doneta, ali ni za način na koji je to učinila vladajuća većina: "Došlo je do tragikomičnih situacija. Administrativni odbor je najpre doneo odluku da zaključno sa trećim junom prestane funkcija ministara iz Saveta ministara, onda im je neko od novinara dojavio da je ta odluka kontradiktorna sa odlukom koju je donela Vlada, pa je posle Administrativni odbor promenio odluku. Niti država može da se vodi na ovaj način, niti su građani Srbije bilo šta kome skrivili da trpe ovakvu skupštinu i ovakav odbor".

Zamenik predsednika Administrativnog odbora iz DSS-a Petar Cvetković - osim što ne veruje u to da radikali izlaze iz skupštinskih odbora - ima obrazloženje za današnje dvostruko glasanje: "Tom smo odlukom dali Vladi 45 dana da predloži šta sa saveznim institucijama. Sačekali smo, kao Administrativni odbor, da prođe taj rok i tu odluku smo dopunili time da najdalje za 45 dana, odnosno ranije, ukoliko Vlada izađe sa predlogom... Zbog propusta sekretara, odnosno stručnih službi, to nismo uradili prvi put".

Skupština Srbije ima 30 odbora. Svi predlozi zakona pre rasprave u skupštinskoj sali moraju da prođu nadležne odbore. Ukoliko to nije učinjeno, ne mogu da dođu na dnevni red. Ukoliko nema kvoruma za rad - što je neizbežno u pojedinim odborima bez prisustva radikala i demokrata - rad parlamenta mogao bi da bude blokiran.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.