SRS i DSS hoće osudu država koje su uz Kosovo

Izvor: Blic, 13.Jan.2011, 01:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS i DSS hoće osudu država koje su uz Kosovo

BEOGRAD - Članovi srpske delegacije koji će u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope govoriti o izveštaju Dika Martija o zločinima i trgovini ljudskim organima na Kosovu ne mogu da se slože i usaglase oko svog nastupa i time dostojanstveno predstave Srbiju u slučaju koji je od velikog državnog interesa.

Iako je Srbija prvi put u poziciji žrtve u očima međunarodne javnosti, a tema o zločinima na Kosovu se prvi put otvara na visokom nivou, SRS i DSS je više stalo do >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << poena na domaćoj sceni nego do evropskih pravila i državne koristi.

Srpski parlamentarci koji, iako u Skupštini SE podeljeni po partijskim klubovima, ipak predstavljaju Srbiju i u ovom slučaju će se vrlo pažljivo slušati sve što budu rekli, imali su nedavno sastanak u cilju postizanja jedinstvene strategije nastupa u Strazburu 25. januara.

Nisu uspeli da se usaglase kako da govore pred evropskim parlamentarcima jer radikali insistiraju da se traži odgovornost zapadnih zemalja koje su „finansirale zločinački poduhvat”, DSS takođe smatra da „treba nastupiti oštro” i ne slabije od stranih parlamentaraca „koji se kaju što su njihove zemlje priznale Kosovo”, a predstavnici demokrata i G 17 plus su za umeren, univerzalan pristup osude zločina, podrške Diku Martiju i zahteva da svaki zločin dobije ime i bude kažnjen, a žrtve obeštećene.

- Upozorićemo da su za divljanje šiptarskih terorista krive zapadne sile koje su svesno finansirale terorizam, nakon koga je usledilo priznanje Kosova. Apelovaćemo na međunarodnu zajednicu i zahtevati od Tadića i drugih da pošalju demarš članicama EU čije su naloge slušali teroristi. Ne bi Tači, Haradinaj i drugi počinili zločine nad srpskim narodom da njihov zločinački poduhvat nisu finansirale zapadne zemlje, a najviše Nemačka i SAD. Tu nema šta da se krije - otkriva za „Blic” Nataša Jovanović, poslanik SRS, akcente koji će se naći u govoru koji piše za skupštinu u Strazburu.

Na primedbu „Blica” da bi trebalo usaglasiti stavove svih članova delegacije i da novo ulaženje u sukob sa zapadnim zemljama koje su u ovom slučaju na istoj strani sa nama ne bi donelo ništa dobro, Jovanovićeva kaže da „neće biti disonantnih tonova” i da je sve „samo stvar stila i retorike”.

Predrag Simić: Srbi da ne prave svoj šou

- Srpski parlamentarci treba da pokažu da je Srbija odgovorna zemlja. Najvažnije je da ne prave svoj šou, jer je ovo šou Dika Martija. Zapaljivi govori puni adrenalina ne bi bili dobri, kao ni zapaljivi radikalizam. Srbija ne bi smela da u ovoj stvari bude izolovani glas kakav je bila dugo godina pod Miloševićem, nego da bude deo zajednice čiji član želi da postane. Svako iskakanje izvan okvira osude zločina i zahteva za kaznu i obeštećenje žrtava bilo bi pružanje prilike drugima da osude Srbiju da stoji iza svega - kaže za „Blic” Predrag Simić, bivši ambasador Srbije u Parizu i profesor međunarodnih odnosa.

Međutim, očito je da ima velikih razlika u reakcijama na izveštaj švajcarskog parlamentarca koji je Hašima Tačija označio kao prvog čoveka na čelu albanske grupe „slične mafiji” odgovorne za krijumčarenje oružja, droge i ljudskih organa. Slobodan Aligrudić, šef poslaničke grupe DSS u Skupštini, kao i radikali, smatra da je „govor u rukavicama” štetan za Srbiju.

- Nastup svih naših parlamentaraca mora biti ujednačen i politički jasan da ne bi upropastili efekte izveštaja Dika Martija. Ne može biti šteta ako se ukaže na činjenice da je postojao politički projekat Zapada o stvaranju nezavisnog Kosova, a projekti nikada ne idu bez finansijera. Naprotiv, bio bi skandal i katastrofalno popuštanje ako bi govorili pomirljivo poput Borisa Tadića koji je spreman da pregovara sa Tačijem i posle svega. To bi poništilo efekte Martijevog izveštaja. Ne možemo biti popustljiviji od ambasadorke Švajcarske koja je odbila da primi kosovski orden ili od albanskih parlamentaraca koji su skoro rekli da im je žao što su njihove zemlje priznale Kosovo - kaže Aligrudić za „Blic”.

Nekima očito nije bila dovoljna lekcija to što je Dik Marti negativno reagovao i nazvao nečuvenom ocenu srpskog tužilaštva da je njegov izveštaj „pobeda Srbije”. Do 25. januara još ima vremena da srpski parlamentarci još jednom razmisle šta je zaista u državnom interesu Srbije i zaborave ideološke i političke razlike.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.