SRS dobio najviše novca iz budžeta

Izvor: B92, 16.Jun.2012, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRS dobio najviše novca iz budžeta

Beograd -- Najviše sredstava iz republičkog budžeta u 2011. dobio SRS, a najviše prihoda od članarina DS, navodi se u stranačkim finansijskim izveštajima.

SRS je, kada su u pitanju sredstva iz javnih prihoda, gde spadaju sredstva iz republičkog budžeta, pokrajinskog i budžeta lokalnih samouprava, ukupno dobila blizu 171 milion dinara, a samo iz republičkog budžeta nešto više od 127 miliona dinara.

Radikali, koji posle parlamentarnih izbora u Srbiji nisu prešli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cenzus i nemaju poslanike u republičkom parlamentu, u finansijskom izveštaju za prošlu godinu nisu prijavili prihode od fizičkih i pravnih lica, ali su od članarina dobili 1,5 miliona dinara.

Na račun demokrata je, kada su u pitanju sredstva iz javnih izvora, "leglo" blizu 157 miliona dinara, od kojih je blizu 106 miliona dinara iz republičkog budžeta.

Što se tiče priloga fizičkih lica, ta stranka je dobila 37,5 miliona dinara, od kojih najviši prilog iznosi pola miliona dinara, a, kada su u pitanju prilozi od pravnih lica, demokratama je uplaćeno blizu 11 miliona dinara, od kojih najviša uplata iznosi 4,5 miliona dinara. DS je od iz članarina prikupila nešto više od 51 milion dinara.

Srpska napredna stranka prošle godine nije prihodovala sredstva iz republičkog budžeta, a iz ostalih javnih izvora ostvarili su prihode u iznosu od blizu dva miliona dinara. Od fizičkih lica su dobili nešto više od 16 miliona dinara, od pravnih 390.000 dinara, a od članarina nešto više od pet miliona dinara.

Socijalisti su lane iz javnih izvora dobili blizu 31 milion dinara, a od toga su oko 25 miliona dinara dobili iz republičkog budžeta. Od fizičkih lica su dobili blizu pet miliona dinara, od pravnih nešto više od 10 miliona dinara, dok su od članarina prihodovali više od pet miliona dinara.

Liberali su prošle godine iz javnih izvora dobili više od 34 miliona dinara, a iz budžeta nešto više od 26 miliona dinara. Interesantno je da nisu imali prihode od pravnih lica i od članarina.

Kada je u pitanju DSS, ta stranka je iz javnih izvora dobila više od 58 miliona dinara, a iz republičkog budžeta nešto više od 40 miliona dinara. Od fizičkih lica su dobili blizu 241.000 dinara, od pravnih 10.000, a od članarina nešto više od tri miliona dinara.

Nova Srbija je iz javnih izbora dobila ukupno nešto više od 30 miliona dinara, a iz republičkog budžeta nešto više od 22 miliona dinara.

Politički subjekti koji imaju predstavnike u predstavničkim telima i registrovane političke stranke, prema Zakonu o finansiranju političkih aktivnosti, dužni su da podnose Agenciji za borbu protiv korupcije godišnji finansijski izveštaj, kao i izveštaj o prilozima i imovini.

One su u obavezi da te izveštaje dostave do 15. aprila tekuće godine, a u roku od osam dana od dostavljanja finansijskog izveštaja da ga objave na svom veb-sajtu i dostave ga radi objavljivanja "Službenom glasniku Republike Srbije".

Stranke koje su učestvovale u izbornoj kampanji moraju Agenciji da dostave i finansijski izveštaj o troškovima u izbornoj kampanji i to u roku od 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata izbora. Na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije mogu se pročitati izveštaji 48 političkih subjekata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.