Izvor: Blic, 15.Mar.2001, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SRJ za učešće Srba na kosmetskim izborima

SRJ za učešće Srba na kosmetskim izborima

BEOGRAD - Savezni ministar spoljnih poslova Goran Svilanović razgovarao je juče u Beogradu sa Danom Evertsom, šefom misije OEBS na Kosovu i Metohiji, o predstojećim izborima u pokrajini.

- SRJ je zainteresovana za uspeh izbornog procesa na Kosmetu pod uslovom da i ona bude deo tog procesa. Posebno smo zainteresovani za ravnopravnu učešće kosmetskih Srba u procesu registracije i u samom izbornom procesu - rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je Svilanović, najavljujući da će razgovori sa predstavnicima međunarodne zajednice na Kosmetu narednih meseci biti česti i dodao da će jedan od narednih susreta biti sa šefom Unmika Hansom Hakerupom. On je naglasio da je preduslov za normalno odvijanje izbornog procesa na Kosmetu povratak raseljenih lica u pokrajinu, posebno u srpske enklave.

- Želimo da imamo mogućnost da razgovaramo ravnopravno u skladu sa svojom ulogom o organima koji će biti izabrani i o njihovim nadležnostima u stvaranju pravnih okvira za izbore - rekao je Svilanović.

Šef misije OEBS, kome je ovo bila prva zvanična poseta Beogradu, istakao je da je ohrabren. On je ocenio da su 'u obostranom interesu očuvanje mira i demokratski procesi na Kosovu, a u tom smislu i registracija birača u pokrajini i učešće Srba u izborima'. Everts je ukazao na težak proces povratka Srba na Kosovo i izrazio nadu da će Srbi ipak učestvovati u krojenju budućnosti Kosova. Šef misije OEBS rekao je da ne zna koliko je Srba raseljeno i gde se nalaze, ali da će to pokazati proces registracije.

- Srbi treba da se vrate svojim kućama i sa svojim političkim predstavnicima da se uključe u politički život i institucije na Kosovu - rekao je Everts. On nije želeo da komentariše povratak VJ u deo zone bezbednosti, napominjući da je njegov prioritet ono što se dešava unutar Kosmeta.

Evertsa je preksinoć primio predsednik SRJ Vojislav Koštunica. U saopštenju za javnost se ističe da je Koštunica ocenio da je neophodno da se stvore uslovi za bezbedan povratak izbeglih Srba i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovo i osigura maksimalna zaštita njihovih prava u organima lokalne samouprave. D.B.V.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.