Izvor: B92, 20.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS se opet pita

Beograd -- Održavanje izbora u Srbiji do kraja godine u ovom trenutku zavisi od Socijalističke partije Srbije.

Iako kažu da su za raspisivanje opštih izbora, socijalisti traže da posle potvrđivanja ustava bude izabran Ustavni sud, promenjen Izborni zakon i donet novi budžet. Iz SPS-a poručuju da će uskratiti podršku za izglasavanje ustavnog zakona ako izbori ipak budu zakazani za kraj godine.

Milorad Vučelić, funkcioner SPS-a, kaže da će ta partija narušiti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konsenzus o ustavnom zakonu i ostaviti vladajućoj koaliciji da podršku potraži kod radikala. "Možda radikali podrže rešenje da im Ahtisari i Solana budu nalogodavci, ali sam ja siguran da neće. Naravno, to treba staviti na probu", kaže Vučelić.

U SPS-u naglašavaju da o toj temi još nisu razgovarali ni s kim i da čekaju održavanje referenduma da bi to pitanje pokrenuli.

Isti stav o temi održavanja izbora ima i vladajuća Demokratska stranka Srbije. Oni navode da će se izborima baviti tek posle 29. oktobra. Do tada su, kako kažu, najvažniji referendumska kampanja i potvrđivanje ustava. Međutim, portparol DSS-a Andreja Mladenović očekuje da će, ako je postojao za novi ustav, konsenzus postojati i za donošenje ustavnog zakona.

"Dogovor, naravno, mora da usledi, i naravno da će taj dogovor podrazumevati saglasnost svih parlamentarnih stranaka. Ali, mi insistiramo na tome da se ipak zadržimo na temi ustava, a da će ipak biti biti prostora za dogovor posle donošenja ustava", kaže on.

Čak i u slučaju da se socijalisti predomisle, vladajuća koalicija ima problem da obezbedi dvotrećinsku većinu neophodnu za usvajanje zakona o sprovođenju ustava. Njima je, uz glasove Demokratske stranke, potrebna podrška i poslanika iz malih stranaka u parlamentu za obezbeđenje neophodnih 167 glasova.

Međutim, poslanik Socijaldemokratske partije Meho Omerović za B92 kaže da će njegova stranka doneti odluku tek kad dobije objašnjenje zašto je Republička izborna komisija uskratila pravo SDP-u da ima predstavnike u biračkim odborima i tako tu stranku proglasila neparlamentarnom.

"Upravo zbog toga, mi iz SDP-a ćemo na sednici Skupštine, kada bude proglašavan ustav, progovoriti o svemu što se radilo kada je reč o RIK-a i raspodeli sredstava jer je van svake pameti da mi iz SDP-a treba da dokazujemo RIK-u da smo parlamentarna stranka. Od toga će zavisiti i stav SDP-a o donošenju zakona za sprovođenje ustava", kaže on.

Usvajanje ustavnog zakona treba da usledi odmah pošto se građani 28. i 29. oktobra izjasne o tekstu novog ustava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.