SPS raskinuo sa SRS i DSS

Izvor: Politika, 13.Jul.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS raskinuo sa SRS i DSS

Do većine od 56 odbornika lista „Za evropski Beograd” i socijalisti mogu da dođu jedino uz podršku Liberalno-demokratske partije, a Dačić ne isključuje mogućnost održavanja novih izbora

Predsedništvo Socijalističke partije Srbije odlučilo je juče, samo dvadesetak sati pre početka današnje konstitutivne sednice Skupštine Beograda, da raskine potpisani sporazum s radikalima i narodnjačkom koalicijom o formiranju vlasti u glavnom gradu. Time, međutim, još nije >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << razrešena dilema o tome koje će partije učestvovati u vlasti prestonice, kao i ko će biti novi gradonačelnik jer, kako je najavio Ivica Dačić, predsednik SPS-a, odbornici te stranke i Partije ujedinjenih penzionera Srbije učestvovaće samo u verifikaciji mandata na današnjoj sednici, a dogovor s Demokratskom strankom o novoj većini u gradu, kako je kazao, biće postignut narednih dana. Do većine od 56 odbornika lista „Za evropski Beograd” i socijalisti mogu da dođu jedino uz podršku Liberalno-demokratske partije, ali je Dačić juče još jednom ponovio da je za SPS „teško i neprihvatljivo” formiranje većine u kojoj bi učestvovao LDP i dodao da ne isključuje mogućnost održavanja novih izbora u Beogradu. Da, ipak, saradnja sa strankom Čedomira Jovanovića nije u praksi neprihvatljiva za socijaliste, potvrđuje primer pre tri dana konstituisane opštinske vlasti u Novom Beogradu u kojoj su još i DS i G17 plus.

„Predsedništvo je zaključilo da je koalicioni sporazum Demokratske stranke Srbije, Srpske radikalne stranke i SPS-a nemoguć i da bi ugrozio opstanak vlade Srbije”, objasnio je lider socijalista novinarima posle sednice, prenosi Beta. On je podsetio da je sporazum o savezu na gradskom nivou s radikalima i narodnjacima postignut pre nego što je SPS ušao u koaliciju s Demokratskom strankom na nacionalnom nivou.

Odluku o odustajanju od koalicije sa SRS-om i narodnjacima SPS je doneo, podsetimo, posle stava Izvršnog odbora beogradskih socijalista, izrečenog pre tri dana, da predsedništvu stranke prepusti donošenje odluke o savezu na gradskom nivou.

Prve reakcije radikala i narodnjaka, sada već bivših koalicionih partnera socijalista, kako je i sam Dačić očekivao, bile su negativne. Generalni sekretar SRS-a i kandidat za gradonačelnika juče raskinute koalicije Aleksandar Vučić začuđen je odlukom SPS-a ali i, kako je kazao, ponosan što SRS nije pogazio datu reč. „Začuđen sam, jer nismo čuli nijedan razlog za to. Bili smo vrlo korektni partneri, dva meseca smo zajednički radili”, rekao je Vučić agenciji Beta. Ni on, kao ni Dačić, nije isključio mogućnost održavanja novih izbora u Beogradu „ako je moguće verovati obećanju socijalista da neće formirati većinu s LDP-om”.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović protumačio je potez socijalista kao posledicu ucena Demokratske stranke. „Sada očigledno slede novi izbori i građani Beograda će dati svoj sud o tome ko treba da vodi prestonicu. Kao što je SPS održao datu reč, tako će ispuniti i ostala obećanja i zato smo uvereni da građani Beograda na predstojećim izborima neće dozvoliti da budu ponovo prevareni”, rekao je Mladenović agenciji Beta.

I potpredsednica Nove Srbije Dubravka Filipovski je ocenila da je SPS „na najgrublji mogući način, bestidno, igrajući dvostruku igru, podlegao pritiscima i ucenama liste ’Za evropsku Srbiju’”.

Ona je Tanjugu kazala da je odluka SPS-a o prekidu koalicije potpisane 28. maja uvod u političku krizu i destabilizaciju Srbije i najavila da će se NS svim demokratskim sredstvima najodlučnije boriti protiv „ovakvog stanja u Srbiji”.

Predsednik Skupštine i vršilac dužnosti gradonačelnika Beograda Zoran Alimpić rekao je Tanjugu da je SPS doneo „dobru i važnu odluku”.

„Nadam se da će gradski odbornici SPS-a prihvatiti ovu odluku, ali se nadam i da će gradske organizacije stranaka koalicije ’Za evropski Beograd’ i koalicije oko SPS-a uspeti da postignu dogovor o formiranju nove gradske vlasti”, kazao je on.

Stranke koje su ušle u gradski parlament imaju rok do 22. jula da izaberu predsednika Skupštine, a za izbor gradonačelnika i Gradskog veća još 30 dana od izbora predsednika Skupštine. Posle lokalnih izbora održanih 11. maja, listi „Za evropski Beograd” pripalo je 45 mandata u Skupštini Beograda, radikalima 40, koaliciji DSS – NS 12, LDP-u sedam i koaliciji SPS – PUPS – JS šest odbornika.

A. M.

-----------------------------------------------------------

SPS za SSP i Rezoluciju o Kosovu

Poslanička grupa SPS-a glasaće u sredu, na sednici Skupštine Srbije, za rezoluciju o Kosovu i Metohiji, ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, gasnog aranžmana s Rusijom, kao i ratifikaciju svih međunarodnih sporazuma vezanih za realizaciju infrastrukturnih projekata, izjavio je juče lider socijalista Ivica Dačić.

Dačić je objasnio da građani Srbije treba da shvate da je u Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju garantovan teritorijalni integritet Srbije. „Bitno je da je u SSP kroz Rezoluciju o državnom kontinuitetu politike oko Kosova i Metohije definisano da Srbija razume taj sporazum kao potvrdu svog teritorijalnog integriteta, na čemu smo mi insistirali tokom razgovora oko utvrđivanja koalicionog sporazuma na republičkom nivou", rekao je Dačić novinarima posle sednice Predsedništva SPS-a.

Dačić je rekao da su socijalisti spremni za učešće u vlasti u Vojvodini i da, što se njih tiče, većina u pokrajinskoj vlasti bi trebalo da uključi i SPS.

Tanjug

[objavljeno: 14/07/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.