Izvor: B92, 28.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS obeležila izručenje Miloševića

Beograd -- SPS je održala na Trgu Republike protestni miting povodom četvorogodišnjice izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu.

Sa mitnga na kojem se okupilo više od 2.000 pristalica SPS-a upućen je zahtev da Milošević "odmah" bude pušten na slobodu i da prestane progon njegove porodice, a da "odgovorni za njegovo kidnapovanje budu izvedeni pred lice pravde".

"Podržavamo lavovsku i impresivnu borbu Slobodana Miloševića za istinu pred lažnim tribunalom, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer on tamo brani svakog vojnika, policajca, oficira i poštenog gradjanina. Milošević u Hagu zastupa i SPS", rekao je potpredsednik te stranke Milorad Vučelić.

Vučelić je istakao da "nema odgovorne nacionalne i državne politike bez tekovina vlasti Slobodana Miloševića i SPS-a".

Na mitingu je pročitano i pismo podrške Miloševiću člana Srpske akademije nauka i umetnosti Ivana Maksimovića, koji je naveo da "kao idejni tvorac Memoranduma SANU tvrdi" da Memorandum nisu pročitali oni koji ga najviše napadaju, i koji je pozvao SANU i Srpsku pravoslavnu crkvu da "istinom stanu uz Miloševića".

Pročitano je i pismo pisca Brane Crnčevića u kojem je "izrazio divljenje" Slobodanu Miloševiću.

Okupljeni su nosili zastave SPS-a i slike Radovana Karadžića i Ratka Mladića, kao i transparente protiv direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić, predsednice Helsinškog odbora u Srbiji Sonje Biserko i dramaturga Borke Pavićević.

Pristalice SPS-a su posle mitinga održale protestnu šetnju do Trga Dimitija Tucovića i zgrade Generalštaba, koja je teško oštećena tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

Vidovdanski miting

Učesnici Vidovdanskog mitinga "Slobode i nade za Srbe sa Kosova i Metohije" u Kosovskoj Mitrovici uputili su danas poruku da se "slogom i jedinstvom Kosmet može i mora sačuvati u sastavu Srbije i državne zajednice".

Okupljeni gradjani su na mitingu klicali bivšem predsedniku Srbije i SR Jugoslavije Slobodanu Miloševiću tražeći njegovu slobodu. Jedinstvena poruka svih govornika na mitingu bila je da se u Hagu ne sudi Miloševiću već srpskom narodu. Oni su istakli i "da braneći Miloševića branimo sebe i očuvanje državne zajednice Srbija i Crna Gora".

Na mitingu su govorili svedoci na Milosevićevom sudjenju u Hagu Kosta Bulatović i Mitar Belević, predsednik Medjunarndog komiteta za odbranu bivšeg predsednika Srbije bugarski akademik Velko Velkanov, novinari Ljiljana Bulatović i Milovan Drecun i drugi gosti iz Srbije i Crne Gore.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.