SPS koalicija: Večeras počinju razgovori sa koalicijom ZES

Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS koalicija: Večeras počinju razgovori sa koalicijom ZES

Lideri koalicije SPS-PUPS-JS započeli su sinoć zvanične pregovore o formiranju nove vlade, nakon njihove jučerašnje odluke da prekinu razgovore sa narodnjačkim blokom. U prvim zvaničnim pregovorima, koji su održani u sedištu DS u Krunskoj ulici, predsednik DS Boris Tadić primio je Ivicu Dačića, Jovana Krkobabića i Dragana Markovića Palmu.

Kako tvrdi izvor "Blica nedelje” blizak vrhu DS, dogovor sa socijalistima postignut je još pre Tadićevog puta u Njujork >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na sednicu Saveta bezbednosti UN, pa se očekuje da zvanični pregovori traju vrlo kratko, jer je praktično sve već dogovoreno. Očekuje se da bi Srbija mogla dobiti novu vladu do 28. juna, odnosno do Vidovdana.

Kako saznaje "Blic nedelje” Tadić se sa socijalistima dogovorio da im pripadne ukupno šest važnih funkcija- pet mesta u vladi i mesto predsednika Skupštine Srbije. Dogovoreno je da Ivica Dačić bude zamenik premijera zadužen za bezbednost i ministar policije, Jovan Krkobabić biće potpredsednik vlade zadužen za socijalna pitanja, ministar prosvete biće Žarko Obradović, infrastrukturu će držati Milutin Mrkonjić, dok će Petar Škundrić voditi resor energetike. Uz to, socijalisti će dobiti i mesto predsednika Skupštine Srbije, koje je namenjeno Slavici ?ukić Dejanović. Deo dogovora podrazumeva i formiranje zajedničke koalicije u Beogradu, gde će Dragan Đilas biti gradonačelnik.

Lideri DS-a i SPS-a izjavili su, nakon prvog zvaničnog sastanka, da je postignuta saglasnost o principima i ciljevima na kojima bi počivala buduća koaliciona vlada.

Predsednik Srbije i lider Demokratske stranke Boris Tadić izjavio je posle prve zvanične runde razgovora o formiranju vladajuće većine s koalicijom okupljenom oko SPS-a da bi, ukoliko u današnjem nastavku razgovora bude postignut isti nivo saglasnosti, vlada mogla da bude fomirana „veoma brzo".

Sinoćnjim pregovorima sa socijalistima prethodio je sastanak Borisa Tadića sa liderom G 17 plus, Mlađanom Dinkićem, koji nije bio zadovoljan Tadićevom ponudom da G 17 dobije pet resora u vladi, odnosno jedno mesto manje od socijalista. Tadić je stranci G 17 plus ponudio pet mesta u vladi i to resore ekonomije, zdravstva, sporta i omladine, kulture i još jedno ministarstvo oko koga bi se naknadno dogovorili. Lider G 17 plus nije pristao na to, tražeći šest resora i za G 17, i to NIP za Vericu Kalanović, potpredsednicu stranke i ministarstvo za evropske integracije za Suzanu Grubješić( bila je viđena za predsednika parlamenta). Kako tvrdi naš izvor, spremnost da odustane od resora evropskih integracija, Dinkić je izrazio samo u slučaju da ga preuzme Božidar Đelić, jer smatra da on dobro radi taj posao. Dogovor između Tadića i Dinkića juče nije postignut, a očekuje se da bi do novog susreta dva lidera trebalo da dođe već danas.

Odluku da odustane od daljih pregovora sa narodnjacima juče je objavila koalicija SPS- PUPS-JS, koja se na jučerašnjem sastanku dogovorila da krene u razgovore o formiranju nove vlade sa ,,Listom za evropsku Srbiju". Predsednik SPS Ivica Dačić izjavio je Tanjugu da je koalicija SPS-PUPS-JS zaključila na jučerašnjem sastanku da nije moguće postići parlamentarnu većinu sa SRS i koalicijom DSS-Nova Srbija. Kao razloge za nemogućnost dogovora sa narodnjačkim blokom, on je naveo razlike u odnosu na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer su sve stranke u koaliciji za ratifikaciju tog dokumenta. Konačno, rekao je Dačić, ,,različite uvrede, nipodaštavanje i pretnje koje su ovih dana dolazile od predstavnika DSS i NS svakako nisu bile doprinos i ne pokazuju da to mogu biti odnosi korektnosti između koalicionih partnera".

DSS i SRS: Očekivana odluka

U DSS I SRS ocenjuju da je odluka koalicije oko SPS očekivana.

Portparol DSS Andreja Mladenović izjavio je da je odavno bilo očigledno da SPS igra dvostruku igru i da prikriva svoje prave namere. ,,Vlade koje se prave na tajnim sastancima i pod uticajem tajkuna i stranih ambasadora neće ništa dobro doneti Srbiji", kaže on. Zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić ocenio je da je eventualna koalicija DS-SPS zapravo "koalicija protiv Srbije”. On je isključio mogućnost dalje saradnje sa SPS. S druge strane, Aleksandar Vučić, generalni sekretar SRS istakao je da dogovor sa socijalistima u Beogradu ostaje na snazi.

Vordsvort pozdravlja odluku socijalista

Ambasador Velike Britanije u Srbiji Stiven Vordsvort, u izjavi Tanjugu, naveo je da se nada da će u Srbiji uskoro biti formirana vlada koja će zemlju odlučno približiti EU. „S interesovanjem pratim novi razvoj događaja, a naročito jasnu opredeljenost SPS-a i njihovih partnera da ratifikuju nedavno potpisani Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU I nastave proceš evropske integracije", rekao je Vordsvort.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.