Izvor: B92, 05.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SPS i SRS krivi za gubitak Kosova"

Beograd -- Živorad Kovačević za Dnevnik ocenjuje da su Socijalistička partija Srbije i radikali odgovorni za eventualni gubitak Kosova.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji je podsetio da su upravo te dve stranke bile u koaliciji u vladi u vreme kada je potpisan Kumanovski sporazum, juna 1999. godine, čime je Kosovo predato na vojnu upravu međunarodnim snagama i civilnu Ujedinjenim nacijama. Eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova Srbija proglasiti "okupacijom" deluju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao "plašenje mečke rešetom", kaže on.

"Niko se neće naročito uzrujati ni ako prekinemo pregovore, a pogotovo ako prekinemo diplomatske odnose, kao što najavljuju SRS i SPS. U pitanju je neodgovorna 'patriotska' retorika koja ne vodi ničemu korisnom", rekao je Kovačević za novosadski Dnevnik.

On je ocenio da bi se međunarodni ugled Srbije popravio ukoliko bi ispunila svoje obaveze prema Haškom tribunalu. Kovačević je rekao da bi Srbija danas bila u boljem položaju da srpski premijer Vojislav Koštunica nije "satanizovao" Haški tribunal, u vreme dok je bio predsednik SR Jugoslavije.

Prema njegovim rečima, razumljiv je Koštuničin zaokret od izjave da je Haški tribunal "deveta rupa na svirali" za Srbiju do današnjih izjava da je to jedna od najvažnijih međunarodnih obaveza Srbije, pošto Koštunica sada, kao premijer, mora da se ponaša u skladu sa realnošću.

Kovačević je ocenio da demokratske snage u Srbiji, pre svega Demokratska stranka i Demokratska stranka Srbije, moraju da se objedine i da "savladaju međusobno gađenje". Upozorio je da bi približavanje DSS-a radikalima za DSS bilo "političko samoubistvo", koje bi veoma skupo koštalo čitavu Srbiju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.