SPS bi mogao da izgubi cenzus, a Dačić SPS

Izvor: Glas javnosti, 05.Jun.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS bi mogao da izgubi cenzus, a Dačić SPS

BEOGRAD - SPS i Ivica Dačić oklevaju da se priklone proevropskoj vladi sa kičmom u DS, ne samo iz straha od moguće podele unutar stranke, već prevashodno zbog cepanja biračkog korpusa i kazne koja bi ih na narednim izborima ostavila pred vratima parlamenta. Politički analitičari procenjuju da članstvo ne bi oprostilo liderima SPS što su sedeli u istoj klupi sa jednim, na primer Dinkićem, ali da to ne znači da je Milošević po drugi put među Srbima, već da birači traže ideološku >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << doslednost.

- Glavna kočnica za socijaliste da se okrenu ka DS susuštinski različite pozicije. Rascep se može ublažiti dobrom ili efektnom retorikom i velikodušnim ponudama, ali ostaje da SPS i DS različito gledaju na prošlost i sadašnjost, imaju dijametralno suprotne stavove o saradnji sa Hagom, ulasku u NATO, odnos prema Rusiji, pa i Kosovu. Podela, dakle, nije nužna (mada smatram da bi nekog rascepa ipak bilo), ali bi ostao problem cenzusa. Pitanje je da li bi se mogli samostalno pojaviti na izborima posle nekoliko godina učešća u evroreformskoj vladi, sa Šutanovcem, Dinkićem, Draškovićem, Čankom - kaže za Glas analitičar Đorđe Vukadinović.

U toj situaciji, prema njegovim rečima, SPS bi preživela kao stranka u smislu rukovodstva, ali „sve i da dobiju premijersko mesto“, ne bi imali garanciju da slobodno izađu na sledeće izbore. Teško da bi im birači ostali verni, a nema prostora gde bi mogli da namaknu novo glasačko telo, pa na izbore na bi mogli samo sa funkcionerima i upravnim odborom, ističe Vukadinović.

Analitičar Aleksandar Pavić čak predviđa bržu kaznu: „struja starijih kadrova iz Miloševićevog vremena bi inicirala vanredno zasedanje stranke i skinula sve koji bi imali veze sa prilaskom DS-u“.

- Moralo bi da dođe do velike kupovine ljudi. To bi teško prošlo jer su na lokalu funkcioneri suočeni sa velikim pritiskom birača kojima bi morali da objašnjavaju šta se desilo. Da je SPS najavio mogućnost koalicije sa DS, ne bi dobio ovoliko glasova - kaže Pavić dodajući da politiku Srbije ne određuje Milošević, nego EU i stranke koje podržava „jer su one pokrenule razgovor sa partijom koja je do juče značila povratak u devedesete“.

U kontekstu u kome između Miloševićevog pravca i Slobodana Miloševića ne stoji znak jednakosti, analitičar Goran Budžak ocenjuje da dosledni naslednici patriotske linije imaju realan uticaj na konačnu odluku SPS-a a time i orijentacije države.

- Na vrhu je mlađa ekipa, koja želi da SPS uđe u Internacionalu i u velikoj su dilemi, a moraju prelomiti u sledećih nekoliko dana. S druge strane je baza i podrška SPS-a koja je više vezana za patriotsku opciju, tako da je rizik od cepanja stranke i lošeg rezultata na narednim izborima zaista veliki - ocenjuje Budžak.

}or]e Vukadinovi' i njemu slični samozvani analitičari pogrešno procenjuju biračko telo SPS. valja je i tim građanima stalo do ekonomskog napretka i da su zbog toga ideologiju, ako su je opte imali stavili u drugi plan. Staro rukvodstvo nema više nikakvog uticaja, jer je kompromitovano time što je Srbiju dovelo u jadno stanje. Čak je i Milošević bio spreman na saradnju a SAD i EU, ali je izgubio njihovo poverenje. Ne treba da se zaboravi da je 1991. godine bio američki čovek, zbog kojeg je otkazana podrška Anti Markoviću, ali je napušten, jer je protivno stavu SAD osnovao Treću Jugoslaviju. Od tada je počela satanizacija Srbije. Nijedna stranka u Srbiji nije toliko samostalna da može da vodi tzv. suverinističku politiku. Među njima postoji sukov kome da se priklone. To je u biračkom telu prepoznato, a rezultat izbora pokazuje kojoj je opciji data prednost. Apsolutba sverenost je prošlost, jer je svet postao toliko međuzavisan da nijedna zemlja nije suverena.

Sve je to ista grupa mafijasa,samo dresove da promene,tko je verovao u bajke petog oktobra sada se probudio:

"Мене је отела група полицајаца и мафијаша који су, готово без изузетка, имали службене значке државне безбедности још из Милошевићевог времена. Из текста сад видим да су променили једино своје партнере на власти. Онда нисам веровао тадашњем министру полиције кад ми се заклињао да моје отмичаре у затвору често посећује Чедомир Јовановић.

kao prvo nije toliko bitno jedinstvo koalicije oko sps vec jedinstvo u samom sps, kada pogledate ranije rezultate pupsa sa covicem ili js sa bilo kime pa oni nisu doneli sps ni 50.000 glasova a sada bi palma da odredjuje pravac srbije nesto tu nije normalno.

jos nesto, sada svi gradjani vide kako vajni eksperti odrzavaju budzet prodajom, pa i moja baba moze tako da radi, zatim ko garantuje da g17 nece iz ko zna kog razloga da obori vladu za godinu dana, a spsu ako odluci da ide sa ds treba najmanje 4 godine da kako tako predje cenzus ako bi nakon ulaska u proevropsku vladu ikada to i bio u mogucnosti, nije sps dedovina sadasnjih lidera,

drugo ko to nama garantuje pred pristupne fondove, jer mi nismo kandidat za clanstvo,

i zadnje vidimo isto da tvrda politika dss dovodi do rezultata na primeru euleksa da nemoze da se formira misija bez un odnosno rusije koja nam drzi stranu,

izvinite i jos nesto, kako da je inflacija toliko velika, sigurno nije zbog izbora jer ona je svake godine ista sa ds g17+ kao velikih strucnjaka, umesto da se radi na jacanju dinara jer time bi i povecali realne zarade opet razni lobiji pritiskaju za slabljenje dinara, jos nesto

bolje je sps-u da ide na nove izbore nego da se uortaci sa ds, barem svi mi socijalisti znamo da ce mo preci cenzus ali js i pups to nikako nece moci, zato dacic treba da bude cvrst, neka razbiju ovu nasu koaliciju mi socijalisti mozemo cekati jos cetiri godina uz vlast u gradu beogradu.

potpis

socijalista

E moj prijatelju to je problem kod vas socijalista,nedostaje samokritika.Kako to da niko od vas ne napise,a danima citim komentare,d ste i vi socijalisti pravili greske u proslosti a pogotovu ta stara garda,ulizivali se malom JUL-u,nije Sloba prihvatio posmatrace na Kosovu a posle potpisali kapitulaciju,kako to da Sloba od onakvog doceka u Dejtonu postane kriv za sve i sada umesto da seta unuka i igra sah sa penzionerima na Kalemegdanu,on trune u zemlji.Mnogo ste vi gresaka napravili,zato vam se desio 5.oktobar,nije zbog "masnih kolaca",radikali su ojacali na vasim ledjima.Zato ako mislite da u buducnosti postojite,pravite vladu sa Tadicem,dosta vise sujete koja vas je dovela tu gde jeste.Nekada ste osvajali preko dva miliona glasova a sada jedva trista hiljada,Palma vam je dosta doneo a dobija samo tri mandata

Slozio bi se sa ovim komentarom da mi clanovi SPS mozemo cekati jos 4 godine ali onda treba ili u koaliciju prije izbora sa SRS, a ne sa nekakvim Palmom koji si je umislio da je on bog i batina. U koaliciji sa SRS dobit cemo ponovo i one clanove koji su nas napustili jer ce tada biti sigurni da ce uci u vlast. Vlast u Beogradu i u drugim gradovima je sasvim dovoljna. Ako pak sada odete Tadicu SPS je mrtav, ili smjena Dacica pod hitno, a tada ce pasti i ta neprirodna koalicija. Samo smjenom neodlucnog Dacica SPS moze da ozivi nikako vise, zato mu to treba otvoreno reci.

EU SSP LEPO STOJI DA JE SRBIJA DUZNA DA ODRZAVA DOBROSUSEDSKE ODNOSE SA DRZAVAMA U REGIONU A TO PODRAZUMEVA NARAVNO I KOSOVOM ,DODUSE VISE IZ STATESKIH RAZLOGA EU NIJE STAVILA DA PISE U SSP DA "NE OTEZAJU DS NA VANREDNIM IZBORIMA" PA NISU OTVORENO STAVILI DA SE PODRAZUMEVA I DOBROSUSEDSKI ODNOSI NA NOVONASTALOM DRZAVOM KOSOVO (OTETOM 15 % TERITORIJE OD SRBIJE ).DR.KOSTUNICA JE OBRAZOVAN POLITICAR PA JE UVIDEO VELIKU PODVALU KOJA JE SERVIRANA SRBIJI ALI TU PODVALU SU MOGLI DA IZVEDU SAMO SA ”SVOJIM LJUDIMA U VLADI SRBIJE”.DRUGIM RECIMA ZA SRBIJU NE VAZI KAO I ZA SVE BUDUCE CLANICE EU ,SVE DRUGE BUDUCE CLANICE U EU SU PRIZNATE U SVOJIM GRANICAMA DOK ZA SRBIJU JE NAPRAVLJEN PLAN DA SE SVEDE SA VREMENOM NA BEOGRADSKI PASALUK.AKO EU SA SVOJIM SSP IMA POSTENE NAMERE PREMA SRBIJI ZASTO NE STOJI U SSP DA SE SRBIJA PRIZNAJE U SVOJIM UN POVELJOM ZAGARANTOVANIM GRANICAMA UKLJUCUJUCI KOSOVO I METOHIJU ?

DAKLE STA JE TU NEJASNO SPS OKO SSP,

SSP U SADASNJEM OKVIRU NE GARANTUJE SRBIJI SUVERENOST NAD SVOJIM DRZAVNIM GRANICAMA A DOBAR DEO CLANICA EU SU VEC PRIZNALE DRUGU ALBANSKU DRZAVU NA TLU SRBIJE.

SPS BI MORAO ZAKAZATI VANREDNU SEDNICU I MAKNUTI SVE ONE KOJI ZAGOVARAJU USVAJANJE SSP TJ PRIZNAVANJE NEZAVISNOG KOSOVA.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.