SPS: Nismo spremni na blokadu grada

Izvor: B92, 22.Mar.2013, 02:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPS: Nismo spremni na blokadu grada

Beograd -- Odbornici SNS i DSS poručili su da su političke promene u Beogradu neophodne. Dok iz SPS navode da nisu spremni za blokadu beogradskog parlamenta.

"SPS ima potpuno odgovoran odnos prema građanima i mi radimo u njihovoj funkciji, a ne u funkciji bilo koje stranke. Uvek možemo da razgovaramo da li možda nešto može bolje da funkcioniše i otvoreni smo za tu vrstu razgovora, ali nismo spremni za blokadu gradskog parlamenta i za to da političke igre parališu grad", kaže >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << predsednik skupštine grada Aleksandar Antić.

On je novinarima u gradskom parlamentu rekao da su sve stranke, bilo da li su na vlasti ili u opoziciji, vrlo odgovorne prema građanima i da niko nema nameru ili ambiciju da blokira Beograd radi političke igre.

"Nikakav zahtev nisam imao ni od koje stranke, niti od SNS, da se današnja sednica parlamenta ne zakaže. Reč je o atmosferi koja je stvorena, ali koja nije proizvod političkog dogovora, niti bilo kakvih potreba da se urušava grad", rekao je Antić. Upitan kada će biti zakazana sledeća sednica gradskog parlamenta, Antić je kazao da će to uslediti u roku od sedam dana, pošto sa resornim ministarstvom bude usaglašen generalni urbanistički plan.

Predsednik Izvršnog odbora SPS Branko Ružić izjavio je da su socijalisti spremni da razgovaraju o promeni vlasti u Beogradu, ali da za to mora da postoji inicijativa Srpske napredne stranke.

"Ukoliko postoji želja i volja, a mislim da ima dovoljno i političke matematike i političke volje, koja je barem od strane SPS-a sasvim jasno prezentovana na republičkom nivou, da se, ukoliko je potrebna prekompozicija, uradi na način koji neće pređideti i podrazumevati novi izborni ciklus", kazao je Ružić.

Ružić je istakao da je, ukoliko dođe do inicijative za promenu vlasti, neophodno da se o tome razgovara na zvaničnom sastanku, a ne da se ta priča "provlači po medijima".

Srpska napredna stranka najavljivala je promenu većine u Skupštini Beograda, gde njeni koalicioni partneri iz Vlade Srbije - Socijalistička partija Srbije podržavaju Demokratsku stranku, ali inicijativa za smenjivanje vlasti nije pokrenuta.

"SNS je spremna za izbore u Beogradu, ali je na njenim potencijalnim koalicionim partnerima da se izjasne da li žele da ostanu u aktuelnoj vlasti ili ne", izjavio je šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić.

On je novinarima u Skupštini grada rekao da razgovora o promeni vlasti nije bilo, kao i da SNS pokreće inicijativu da do promene vlasti dođe, ali da ona nije u gradskoj vlasti.

"Pre svega, neko ko bi bio potencijalni kandidat za koalicionog partnera treba da se izjasni da li u aktuelnoj vlasti želi da ostane ili ne. Ako smatraju da korektno nastupaju kao koalicija, kako mi možemo po svaku cenu da tražimo da do pregrupisavanja dođe?", rekao je Jovičić.

On je istakao da se SNS ne plaši izbora i da, kao što neko postavlja pitanje legitimiteta vlasti na republičkom nivou, može da se postavi i pitanje legitimiteta vlasti u Beogradu.

Jovičić je podsetio da je predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić rekao da koalicija korektno radi svoj posao, zbog čega nije na SNS da u ovom trenutku daje inicijativu za smenu vlasti.

"Oni koji su u koaliciji trebalo bi da se izjasne da li gradska vlast zaista ispunjava svoje obaveze i da li radi odgovorno i ukoliko to smatraju, mi ćemo nastaviti sa konstruktivnim kritikama i predlozima kako bi građanima pokazali da može bolje i odgovornije", rekao je on.

Jovičić je istakao i da SNS ima plan i odgovorne ljude koji mogu da vode Beograd na odgovoran način i spreče sunovrat javnih preduzeća čija su zaduženja, kako tvrdi, oko 450 miliona evra.

Šef odborničke grupe DSS Andreja Mladenović izjavio je da su političke promene u Beogradu neophodne.

"Inicijativa treba da krene od najveće opozicione stranke - SNS. DSS je u više navrata iznosila stav da je spremna za te promene u gradu i jedan drugačiji koncept vođenja politike", rekao je Mladenović novinarima u gradskom parlamentu.

DSS je, kako je dodao, spremna za razgovore o promeni vlasti i ako inicijativu bude pokrenuo SNS, DSS će ući u te razgovore.

On je kazao da se nada da će biti zaustavljeno propadanje grada i loše funkcionisanje grada koje traje. "I današnja sednica je u poslednjem trenutku zakazana, sa tehničkim dnevnim redom, više da se održi", kazao je Mladenović i dodao da postoji i mnogo problema u funkcionisanju javnih preduzeća.

"Političke promene u Beogradu su neophodne, da li će do njih doći to ne zavisi od DSS, jer mi sa devet odbornika ne možemo da pokrenemo takvu inicijativu", zaključio je Mladenović.

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici odluku kojom poreski obveznici stiču pravo na mirovanje glavnog poreskog duga ako dospele obaveze od 1. novembra do 31. decembra 2012. godine i tekuće obaveze dospele za plaćanje nakon 1. januara plate najkasnije do 31. marta. Takođe, pojedini direktori gradskih ustanova su razrešeni dužnosti, a na njihova mesta postavljeni novi.

Predsednik Skupštine grada je tim povodom istakao da će konkurs za izbor direktora javnih preduzeća biti "strog" i da će procedura biti transparentna i izrazio nadu da će se doći do kvalitetnih kadrovskih rešenja koji će na bolji način voditi te sisteme.

Odbornici su usvojili i finansijske planove za ovu godinu za gradska javna preduzeća, a budući da su "Beogradske elektrane", GSP "Beograd" i Veterina Beograd za 2013. godinu planirale poslovanje sa gubitkom, njima je naloženo da do 15. aprila pripreme i dostave Skupštini grada detaljan program konsolidacije poslovanja i sanacije gubitka.

Usvojen je i rebalans programa poslovanja za tri javna preduzeća.

Skupština grada usvojila je i odluku kojom poreski obveznici stiču pravo na mirovanje glavnog poreskog duga ako dospele obaveze od 1. novembra do 31. decembra 2012. godine i tekuće obaveze dospele nakon 1. januara plate najkasnije do 31. marta.

Odbornici su usvojili i zaključak o angažovanju revizora za obavljanje eksterne revizije završnog računa gradskog budžeta za prošlu godinu.

Na sednici Skupštine izmenjeni su i uslovi za dobijanje na korišćenje socijalnih stanova u glavnom gradu.

Skupština grada je za vršioca dužnosti imenovala za vršioca dužnosti direktora Pozorišta na Terazijama diplomiranog dramaturga Aleksandra Đaju, a za vršioca dužnosti direktora Apokete Beograd diplomiranog ekonomistu Dragana Simića.

Odbornička grupa D S S je na početku sednice ocenila da je neophodno pokrenuti postupak za izmenu Zakona o glavnom gradu kako bi se iz tog akta izbrisala mogućnost da grad Beograd može da osnuje televizijske i radio stanice, novine i druga sredstva javnog obaveštavanja.

DS S je zatražio da se na dnevni red stavi Inicijativa za pokretanje postupka za izmenu zakona o glavnom gradu, ali taj predlog nije prihvaćen.

Po završetku današnje sednice, Antić je najavio da će Skupština grada na prvoj narednoj sednici imenovati Nadzorne odbore gradskih javnih preduzeća, posle čega će biti raspisan javni konkurs za izbor direktora svih gradskih javnih preduzeća.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Otpis kamata i mirovanje poreskog duga danas na dnevnom redu Skupštine grada

Izvor: Blic, 22.Mar.2013

Na današnjoj osmoj sednici Skupštine grada odbornici su za direktora Doma zdravlja Vračar postavili dosadašnju v.d. direktora dr Snežanu Stevanović. Takođe, Skupština je konstatovala ostavke odbornika DS Vladimira Nikolića koga će u odborničkim klupama zameniti Danijel Hadnadjev i Marka Zeljuga...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.