Izvor: Blic, 10.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO: Otvoriti sva dosijea od 1944.

SPO: Otvoriti sva dosijea od 1944.

Cilj Predloga zakona o otvaranju dosijea službi bezbednosti koji će SPO uputiti Skupštini Srbije je da se obezbedi diskontinuitet u radu službi bezbednosti i mogućnost da građani i organizacije koje je DB uhodila imaju pristup podacima koji su o njima ove službe vodile od 13. maja 1944. godine - najavio je juče lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković.

Drašković je rekao da se sa donošenjem zakona ozbiljno kasni i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << on treba da omogući rasvetljavanje zločina iz perioda autoritativnih režima, a koje su počinili pripadnici službi bezbednosti.

- Srbija mora da se distancira od tragične prošlosti, službi, ubistava, političkog i državnog terorizma, ili ćemo se suočiti sa tragičnim posledicama koje će biti neotklonjive i nepopravljive - naglasio je Drašković.

Lider Srpskog pokreta obnove se nada da će poslanici republičkog parlamenta podržati ovaj predlog, iako o podršci nije razgovarao sa koalicionim partnerima. Kako je istakao, usvajanje zakona otvoriće put za donošenje sličnih zakona u Skupštini SCG koji bi omogućili otvaranje dosijea vojnih i civilnih saveznih službi bezbednosti.

Drašković je objasnio da zakon predviđa da nezavisna komisija i centar za dosijee od BIA preuzmu nadležnost o dosijeima. Sva fizička i pravna lica imaće pravo uvida u svoj dosije, kao i mogućnost da uzmu ceo ili deo dosijea ili zatraže da prisustvuju uništavanju podataka.

Predlog zakona predviđa da se objave imena doušnika i svih saradnika službi bezbednosti. Članovi komisije ne mogu da budu republički i državni funkcioneri, stranački čelnici, zaposleni ili saradnici bezbednosnih službi, kao i oni nedostojnih biografija, a biraju ih poslanici Skupštine Srbije.

Zakon predviđa zatvorske i novčane kazne za one koji manipulišu dosijeima ili bez saglasnosti subjekta dosijea javno otkriju podatke o njemu, kao i predstavnike centra koji zainteresovanim građanima uskrate pravo da se upoznaju sa sadržajem svojih dosijea u predviđenom roku. I. C.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.