SPO: DB-ovac u kabinetu ministra

Izvor: B92, 30.Avg.2012, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPO: DB-ovac u kabinetu ministra

Beograd -- SPO protestuje zbog imenovanja za šefa kabineta ministra pravde Dejana Carevića, za koga tvrde da je bio radnik DB 1999, kada je bilo mnogo političkih ubistava.

Kako SPO navodi u saopštenju, Carević je bio radnik Državne bezbednosti u vreme političkih ubistava i državnog terora i to u Šestom odeljenju koje je osnovano 1999. godine, a šef mu je bio Ratko Romić, "nesporni učesnik u organizaciji ubistva Slavka Ćuruvije, atentata u Budvi i verovatno i svih drugih političkih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zločina DB počinjenih 1999. i 2000. godine".

"U Šesto odeljenje regrutovana su petorica najpouzdanijih radnika DB i sedmorica probranih pripadnika Legijinih crvenih beretki", navedeno je u saopštenju.

SPO se nada da će to imenovanje biti poništeno "da ne bi bilo korišćeno za zataškavanje i aboliciju zločina Miloševićevog režima".

Šesto odeljenje Centra državne bezbednosti u Beogradu postojalo je od 22. novembra 1999. do 27. februara 2001. godine. Sumnja se da je formirano zbog propusta i razotkrivanja DB u četvorostrukom ubistvu funkcionera SPO na Ibarskoj magistrali. Odeljenje nije imalo ni opis delatnosti ni zaduženja, a imalo je pravo da angažuje druge pripadnike DB za svoje operacije, prevashodno iz JSO.

Šef ovog odeljenja je bio Ratko Romić, koga su advokati porodice novinara Slavka Ćuruvije optužili za to ubistvo. Protiv Romića, kao šefa Šestog odeljenja, od 2009. se vodi sudski postupak za pomaganje u pokušaju ubistva Vuka Draškovića u Budvi 15. juna 2000. To je zasad jedini sudski postupak protiv pripadnika Šestog odeljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.