SPC NEMA POVERENJE U KOSOVSKU POLICIJU

Izvor: Kurir, 05.Avg.2010, 16:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC NEMA POVERENJE U KOSOVSKU POLICIJU

GRAČANICA - Vikarni episkop lipljanski Teodosije izjavio je da će odluka Kfora o prepuštanju zaštite manastira Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji Kosovskoj policiji pogoršati i ugroziti njihovu sigurnost i bezbednost monaha, i upozorio da je odluka doneta bez saglasnosti SPC.

Komanda Kfora je 9. jula donela odluku da obezbeđenje osam srednjovekovnih najvrednijih manastira SPC na Kosovu i Metohihi prepusti Kosovskoj policiji, a dinamika i način primopredaje trebalo bi >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << da budu saopšteni danas u Prištini.

Teodosije je poručio da će ukidanjem stalnog prisustva Kfora ispred preostalih osam manastira na Kosovu i Metohiji biti ugrožena i njihova bezbednost i bezbednost monaštva, kao i da se ta činjenica ignoriše.

SPC je poručila najvišim NATO predstavnicima da je takva odluka “preuranjena i rizična”, a takva poruka je preneta i najvišim zvaničnicima Alijanse - generalnom sekretaru Fogu fon Rasmusenu, ambasadorima NATO-a, kao i vrhovnim komandantima NATO snaga u Evropi i admiralima Stavridisu i Fidžeraldu.

U pisanoj izjavi dostavljenoj medijima, vikarni episkop Teodosije, koji zamenjuje episkopa mjestobljustitelja Eparhie raško-prizrenske Amfilohija, kaže da će odluka komandanta Kfora, nemačkog generala Markusa Bentlera o “predaju” zaštite manastira Gračanica Kosovskoj policiji i time započne proceš prenošenja odgovornosti za zaštitu najznačajnijih svetinja SPC na Kosovsku policiju “u velikoj meri ugroziti bezbednost” tih objekata.

On je istakao da je više puta upozoreno da Kosovska policija nema poverenje ni SPC ni naroda Kosova i Metohije, zbog odnosa prema uništavanju srpskih svetinja, naročito u martovskom pogromu 2004. godine, i ocenio da je ta odluka politički motivisana.

"Odluka najviših struktura NATO-a je politički motivisana, kako bi se iz Porajine svetu poslala poruka o navodnom poboljšanju bezbednosne situacije i prikrila gorka istina o ozbiljnim kršenjima ljudskih i verskih prava”, naveo je Teodosije.

Teodosije smatra da gromoglasno objavljivanje “predavanja manastira Gracanica Kosovskoj policiji” predstavlja propagandni potez komande Kfora i navodi da Kosovska policija ne može da obezbeđuje srpske manastire bez saglasnosti Crkve niti će ta “zaštita” imati ikakvog efekta.

“Nato zvaničnicima je prenet čvrst stav da će Crkva biti promorana da svetinje koje više ne obezbeđuje Kfor dodatno obezbedi strožijim režimom prema posetiocima, koji ne dolaze sa svojim sveštenicima i s blagoslovom Crkve, postavljanjem bodljivake žice i gradnjom novih zidova kojima bi se objekti bolje zaštitili", ukazao je Teogodosije.

On je naveo da je ova odluka komande Kfora doneta bez saglasnosti SPC i da "destabilizuje bezbednosnu situaciju u Pokrajini, remeti odnose SPC i Kfora, unosi dodatno nepoverenje srpskog naroda u spremnost međunarodnih mirovnih snaga da nepristrano i objektivno obavljaju svoje dužnosti i dugoročno ugrožava život manastira SPC na Kosovu i Metohiji i slobodu života Crkve na ovom prostoru".

"Ovom odlukom se, takođe, daje vrlo negativna poruka preostalom srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, obeshrabruje se povratak prognanih i de fakto stavlja tačka na prces etničkog čišćenja srpskog naroda koji je intenzivno sprovođen u proteklih 12 godina međunarodnog mira, kada je u prisustvu više desetina hiljada vojnika Kfora proterano dve trećine srpskog stanovništva i uništeno ili teško oštećeno 150 srpskih pravoslavnih svetinja”, poručio je Teodosije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.