SNS inicira promenu Ustava Crne Gore

Izvor: Blic, 08.Avg.2010, 13:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SNS inicira promenu Ustava Crne Gore

Srpski nacionalni savet ocenio je da za srpski narod u Crnoj Gori nema važnijeg pitanja, niti će ga biti, od očuvanja prava na upotrebu srpskog jezika koji je kao svoj prepoznala ogromna većina stanovništva.

Zato je neophodno odmah pokrenuti inicijativu za izmenu Ustava Crne Gore u delu koji se odnosi na službeni jezik, saopšteno je iz tog saveta.

SNS je najavio tužbe pred crnogorskim i inostranim sudovima i institucijama zbog diskriminacije srpskog jezika i uskraćivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prava i dodaje da će postupak voditi, između ostalog, i na osnovu nedavno usvojenog Zakona o zaštiti od diskriminacije.

Srpski nacionalni savet ocenjuje da je, zbog nepoštovanja Ustava i zakonske regulative od strane vlasti, ovo jedini mogući put za ostvarivanje prava srpskog naroda i suprotstavljanja procesu asimilacije.

SNS smatra da je neophodno odmah pokrenuti inicijativu za izmenu Ustava Crne Gore u delu koji se odnosi na službeni jezik i ističe da je to obaveza parlamentarnih partija za koje glasaju građani srpskog jezičkog identiteta.

Napominje se i da je to posebna moralna obaveza za Pokret za promene koji je sadašnji koalicioni partner partija ujedinjene opozicije zbog neprincipijelnog učešća u izglasavanju Ustava na štetu srpskog naroda.

Skupština Crne Gore je glasovima samo vladajućih stranaka usvojila nedavno izmene Zakona o obrazovanju kojim se crnogorski jezik uvodi u nastavu, dok su poslanici opozicije napustili zasedanje, jer u tome nisu želeli da učestvuju.

Opozicija je ukazivala da nije realno usvajati takav zakon s obzirom na to da njegova primena nije realna u narednih deset do 15 godina, budući da ne postoje kadrovi ni udžbenici, pa će se nastava i dalje odvijati na maternjem, odnosno srpskom jeziku.

Podgoričke "Vijesti" objavile su potom da je Zakon o obrazovanju usvojen po nalogu premijera Mila Đukanovića koji je, kako se tvrdi, hteo da onemogući dogovor svojih saradnika Filipa Vujanovića i Svetozara Marovića sa čelnicima Socijalističke narodne partije i Nove srpske demokratije, Srđanom Ilićem i Andrijom Mandićem, o zadržavanju srpskog jezika u obrazovnom sistemu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.