Izvor: B92, 04.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SM: Za nezavisnost Kosova 7 odsto

Beograd -- 35 odsto građana Srbije smatra da će Kosovo imati punu nezavisnost, od kojih 7 odsto to rešenje podržava, rezultati ankete SM.

Prema rezultatima najnovijeg istraživanja javnog mnjenja agencije Stratedžik marketing koje je urađeno na uzorku od 1.017 građana, 36 odsto građana smatra da bi puna integracija Kosova u Srbiju bilo najbolje rešenje, ali samo 7 odsto njih misli da je to i moguće rešenje.

17 odsto građana misli da je podela najbolje rešenje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za konačni status Kosova, dok nešto više njih, 23 odsto, misli da će se to i ostvariti.

Kosovo je jedna od tri najžnačajnije teme u Srbiji danas, a građani su više zainteresovani samo za rešavanje problema nezaposlenosti (56 odsto) i niskog standarda (48 odsto).

Slede Kosovo (30 odsto), korupcija (16), ekonomija (13) i kriminal (13), a listu deset top problema među kojima nije ulazak u EU, zatvaraju poljoprivreda (7), zdravstvo (6) i odnosi s Haškim tribunalom (5 odsto).

Kada je reč o odnosu simpatizera relevantnih stranaka prema tim problemima, direktor Stratedžik marketinga Srđan Bogosavljević ukazuje na polarizaciju Kosovo-Evropska unija.

"Za Kosovo kao apsolutni prioritet u odnosu na evropske integracije vezuje se pristalice SPS-a i SRS-a, dok apsolutnu prednost EU daju prostalice LDP-a i donekle G17 plus. Simpatizeri Demokratske stranke i Demokratske stranke Srbije su između ta dva pola, s tim što pristalice DS-a prednost daju EU, a DSS-a Kosovu", navodi Bogosavljević.

Prema njegovim rečima, za razliku od ostalih važnih tema, odnos građana prema Kosovu značajno zavisi od poruka koje dobijaju od lidera i zbog toga više varira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.