Izvor: B92, 05.Maj.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SM: Većina građana za SSP

Beograd -- Potpisivanje SSP-a podržava 53 odsto građana Srbije, a 37 odsto smatra da to znači indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova, pokazuje istraživanje Stratedžik marketinga.

Direktorka istraživanja Stratedžik marketinga Svetlana Logar precizirala je na konferenciji Evropskog pokreta da 58 odsto ispitanika smatra da potpisivanje SSP-a ne znači indirektno priznavanje nezavisnosti Kosova.

"Od tog procenta ispitanika, 37 odsto smatra da potpisivanje Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jača poziciju Srbije u daljim nastojanjima da očuva teritorijalni integritet, dok je 21 odsto mišljenja da su potpisivanje SSP-a i politika Srbije prema Kosovu dve nezavisne stvari", kazala je Svetlana Logar.

Ona je navela da 58 odsto ispitanih građana smatra da je potpisivanje Sporazuma značajno za ekonomiju Srbije, 54 odsto misli da je od značaja za budućnost zemlje, dok 51 odsto građana vidi njegovu važnost za lični život i život svoje porodice.

Istraživanje koje je rađeno na uzorku od 1.000 građana pokazalo je da je u aprilu 83 odsto ispitanika podržavalo članstvo Srbije u EU, kazala je Logarova, dodavši da je u januaru 73 odsto ispitanika odgovorilo da bi - ukoliko bi se raspisao referendum za članstvo u EU - glasalo za.

Ona je ukazala da je procenat građana koji bi na referendumu glasali za članstvo u EU u aprilu opao i da je iznosio 65 odsto.

Osvrnuvši se na pitanja bezbednosti, Svetlana Logar je rekla da je istraživanje rađeno od 22. do 26. marta pokazalo da 51 odsto građana smatra da nacionalna bezbednost Srbije nije ugrožena, a da 84 odsto ispitanika tvrdi da im nije ugrožena lična bezbednost.

Ona je napomenula da većina građana Srbije želi normalan život i da na prvo mesto stavlja ekonomsku i socijalnu bezbednost.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.