Izvor: Blic, 09.Nov.2016, 16:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINA SRBIJE Poslanici o Trampu, nikog nije briga za dnevni red

Umesto rasprave o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama, poslanici Skupštine Srbije danas su išli u korak sa svetom, pa su se i oni bavili novoizabranim predsednikom SAD Donaldom Trampom.

Može se reći da onio očekuju promene prema Srbiji, ali ne i velike zaokrete, dok su neki drugi taj izbor tumačili kroz prizmu "ljubavi" prema Srbiji.

- Sigurno će biti neke promene, ali ne značajne. Američka politika ima kontinuitet za svaki region u svetu tako i za Srbiju, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mi smo mali da bi se oni zaista toliko bavili nama - rekao je lider Pokreta DJB Saša Radulović.

On je ocenio da "ovde imamo euforiju da će se desiti ne znam ni ja šta, a to nije tako".

Miroslav Aleksić (SDS) takođe ne očekuje ni velike ni revolucionarne promene.

- To je uređeno društvo, uređen sistem, postoje različiti nivoi vlasti u Americi i neće moći preko noći sve da se slomi i promeni. Verovatno će doći do određene promene u spoljnoj politici te države. Srbija treba da iskoristi tu priliku i da pokuša da na neki način u toj globalnoj politici nađe svoje mesto - rekao je Aleksić novinarima u Skupštini.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović ima drugačije viđenje i nada se da će Trampova pobeda doneti i promenu odnosa SAD i njihove spoljne politike prema Srbiji.

- Dobro znamo da postoji jedna druga Amerika, koja ne mrzi Srbiju, koja ne mrzi Srbe. Nadam se da je ta Amerika pobedila na izborima. Ovo je početak talasa pada različitih političkih establišmenta koji vode razne države - kazao je Obradović.

On je "izrazio saučešće Vladi Srbije i Aleksandru Vučiću zbog poraza Hilari Klinton", navodeći da je Vlada Srbije uložila ogroman angažman u lobiranju da bi bila na pobedničkoj strani i totalno je promašila.

Poslanik SRS Nemanja Šarović rekao je da ostaje da se vidi kakva će biti Trampova politika, ali da ima nade da će biti znatno bolja nego što je bila dosadašnja, koja sasvim sigurno ne bi bila menjana da je kojim slučajem izabrana Hilari Klinton.

- Nadamo se da će pobeda Donalda Trampa promeniti odnos SAD i Rusije i mislim da će biti teže evropskim državma. Tramp će sigurno razdrmati taj establišment - ocenio je Šarović.

On je naveo i da je za radikale neshvatljivo da su neki navijali za Hilari Klinton i išli čak na neke skupove i podržavali na taj način.

Šef poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević rekao je da je pitanje predsedničkih izbora unutrašnje pitanje jedne zemlje u šta socijalisti nemaju nameru da se mešaju, ali je naveo da očekuje nastavak unapređenja bilateralnih odnosa dve zemlje.

Pored Trampa, poslanici u Skupštini danas su raspravljali o amandmanima na izmene Zakona o plovidbi i lukama na unutrašnjim vodama.

Na te izmene zakona, podneto je ukupno 59 amandmana.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je u načelnoj raspravi da će se tim izmenama dozvoliti ulazak privatnog kapitala u tehničko održavanje plovnih tokova.

Pročitajte još

Opozicija je ocenila da je reč o "kozmetičkim izmenama", a postavili su i pitanje zbog čega se iz godine u godinu po nekoliko puta menja jedan isti zakon.

Pročitajte još

Jučerašnju sednicu Skupštine Srbije i juče je obeležila polemika poslanika pokreta Dosta je bilo (DJB) i Srpske napredne stranke - koji su ponovo šefa DJB Sašu Radulovića nazivali kriminalcem i lopovom, a u polemiku se uključio i poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović negodujući zbog odnosa većine prema opoziciji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.