SKUPŠTINA SRBIJE  NASTAVLJA RASPRAVU O BORBI PROTIV KORUPCIJE

Izvor: Kurir, 19.Jul.2010, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKUPŠTINA SRBIJE NASTAVLJA RASPRAVU O BORBI PROTIV KORUPCIJE

BEOGRAD - Skupština Srbije nastaviće danas četvrtu vanrednu sednicu raspravom o izmenama i dopunama Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koje preciziraju način prestanka jedne od javnih funkcija koje funkcioner obavlja suprotno odredbama zakona, odnosno kada za to nije dobio saglasnost Agencije, javlja RTS.

Predloženim rešenjem utvrđuje se obaveza organa koji je funkcionera izabrao, imenovao ili postavio na kasniju funkciju da donese odluku o prestanku te funkcije u roku >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << od tri dana, od dana prijema odluke Agencije kojom je utvrđeno da je izbor, imenovanje ili postavljenje funkcionera izvršen suprotno odredbama zakona.

Pored toga, propisuje se izuzetak u odnosu na funkcionere koji su izabrani na javnu funkciju neposredno od građana.

Funkcioner, koji je 1. januara ove godine obavljao više funkcija, a nije se do 1. aprila opredelio koju će funkciju nastaviti da obavlja, dužan je najkasnije do 1. septembra da obavesti Agenciju koje sve funkcije, poslove ili delatnosti obavlja.

Imajući u vidu veliki broj funkcionera na koji se zakon primenjuje, daje se mogućnost direktoru Agencije da za pojedine kategorije funkcionera opštim aktom utvrdi druge javne funkcije, koje ovi funkcioneri mogu da obavljaju bez saglasnosti Agencije.

Precizira se i da funkcioner ne može da obavlja drugi posao ili delatnost dok je na funkciji, koja zahteva rad sa punim radnim vremenom ili stalni rad.

Umesto dosadašnjeg zakonskog rešenja predviđeno je da je funkcioner u trenutku stupanja na javnu funkciju dužan da prijavi posao, odnosno delatnost koju obavlja, pri čemu Agencija, po dobijanju obaveštenja, utvrđuje da li obavljanje drugog posla ili delatnosti predstavlja sukob interesa.

Ukoliko Agencija utvrdi da sukob interesa postoji, određuje rok u kome je funkcioner dužan da prestane obavljanje posla, odnosno delatnosti, a ako funkcioner ne postupi po odluci u predviđenom roku, Agencija će sprovesti postupak za utvrđivanje povrede zakona.

Predviđeno je i da se, ukoliko Agencija ne obavesti funkcionera da postoji sukob interesa, u roku od 30 dana od dana prijema obaveštenja, smatra da funkcioner može da nastavi obavljanje poslova ili delatnosti.

Predloženo rešenje je i da funkcioner može da bude član drugih udruženja ukoliko Agencija ne utvrdi da postoji sukob interesa.

Vlada Srbije predložila je donošenje zakona po hitnom postuku, jer bi, u suprotnom, kako je objasnila, bilo štetnih posledica po rad državnih i drugih organa i organizacija.

Parlamentarci su do sada u načelu razmotrili Predlog poslovnika, Predlog zakona o trgovini i izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima, a na dnevnom redu sednice, koja je počela u utorak, 13. jula, je 14 tačaka.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.