Izvor: B92, 26.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"SE za teritorijalni integritet"

Strazbur, Brisel -- Savet Evrope podržava teritorijalni integritet svih svojih članica, uključujući Srbiju, sve dok UN ne odluči o promeni granica.

"Ako Savet bezbednosti UN odluči da promeni granice Srbije, očekujem da će SE to priznati", rekao je generalni sekretar Saveta Evrope Teri Dejvis na doručku s novinarima u sedištu Saveta Evrope u Strazburu. Prema rečima Dejvisa, pitanje statusa Kosova je pitanje za UN, a ne za Parlamentarnu skupštinu SE.

Istovremeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je naglasio da će Savet Evrope prihvatiti odluku Saveta bezbednosti, a "dok čekamo odluku, tretiramo Kosovo kao deo Srbije".

U slučaju da Kosovo unilateralno donese deklaraciju o nezavisnosti i ako SAD to priznaju, to neće imati uticaja na poziciju SE jer SAD nisu članica SE, dodao je Dejvis.

Beta: Polemika Beriše i Tadića

Premijer Albanije Salji Beriša sinoć je napustio crnomorski samit u Istanbulu nakon oštrog reagovanja predsednika Srbije Borisa Tadića na njegovo izlaganje o Kosovu, saznaje agencija Beta.

Beriša je, prema izvorima Bete, kasno sinoć, kao jedan od poslednjih govornika na plenarnom sastanku lidera crnomorskih zemalja, izneo stav da je Kosovo jedinstven slučaj i da treba da bude nezavisno.

Govoreći o istoriji, Beriša je rekao da je Kosovo u jednom periodu "bilo i turski vilajet" i optužio Srbe da su "od 1945. činili genocid nad Albancima" na Kosovu.

Na tu izjavu Tadić je oštro protestovao, navodeći da se Albanija meša u unutrašnje stvari Srbije. Odgovarajući albanskom premijeru, Tadić je rekao da se Srbija "nikad neće odreći Kosova i Metohije", koje je sastavni deo Srbije.

"Veoma jasno skrećem pažnju svim državama da se prema procesu određivanja budućeg statusa Kosova i Metohije odnose sa visokim stepenom odgovornosti", rekao je Tadić.

Predsednik Srbije naveo je da mnoge zemlje crnomorskog regiona imaju problem sličan kosovskom i naglasio da "Srbija braneći svoj interes na Kosovu i Metohiji brani interes celog crnomorskog regiona".

Premijer Albanije Salji Beriša je posle reagovanja predsednika Srbije napustio sastanak. Po završetku sastanka, kako saznaje Beta, više učesnika prišlo je Tadiću, čestitajući mu na "odbrani srpskog stava".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.